joi, 10 ianuarie 2013

Limba română a obținut statut regional în Apșa de Mijloc


Deputații Consiliului Local Apșa de Mijloc, localitate românească din raionul Rahiv, regiunea ucraineană Transcarpatia, au hotărât, cu unanimitate de voturi, să acorde limbii române statut de limbă regională pe raza localității respective, conform noii legi cu privire la principiile politicii lingvistice a Ucrainei.
Problema acordării statutului regional limbii române a fost dezbătută de cei 16 deputați, în frunte cu primarul Nuțu Șiman, în cadrul ședinței Consiliul din 29 decembrie 2012, însă informațiile au devenit publice abia zilele acestea. Adoptând această hotărâre, Apșa de Mijloc a devenit ultima localitate românească din Maramureșul de peste Tisa care a recunoscut statutul regional al limbii române, în celelalte 13 localități cu populație preponderent românească limba română fiind declarată limbă regională în urmă cu câteva luni.
Noua lege cu privire la principiile politicii lingvistice a Ucrainei, adoptată de Parlamentul ucrainean la 3 iulie 2012, permite, printre altele, utilizarea oficială a limbilor regionale/minoritare în activitatea administrației publice locale, în cazul în care cel puțin 10% din populația unei unități administrativ-teritoriale este vorbitoare a unei limbi minoritare. Legea se aplică pentru 18 limbi, între care rusa, belarusa, bulgara, armeana, găgăuza, idiș, tătaro-crimeeana, ”moldoveneasca”, germana, greaca modernă, poloneza, rromani (țigăneasca), româna, slovaca, maghiara, ruteana și dialectele karaim și crâmceac.
Vineri, 11 ianuarie, Consiliul pedagogic de la școala din Apșa de Mijloc se va reuni pentru a dezbate posibilitatea completării cataloagelor școlare în limba română, în condițiile în care, începând cu 1 septembrie 2012, acestea sunt completate în limba de stat, ucraineana. Prin urmare, conducerea școlii ar urma să se adreseze în acest sens Administrației Raionale de Învățământ la Rahiv.
În raioanele Rahiv și Teaciv (Rahău și Teceu) din Maramureșul de peste Tisa, locuiesc aproximativ 60.000 de români, aceștia fiind majoritari în 14 localități.

Niciun comentariu: