duminică, 16 decembrie 2012

Titus Corlățean, despre relațiile dintre România și Ucraina


Ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlățean, a subliniat, în cadrul Forumului Românilor de Pretutindeni, importanța relației României cu Ucraina, reiterând că Bucureștiul susține semnarea Acordului de asociere între statul ucrainean și Uniunea Europeană.
“Ucraina este vecinul cu cea mai consistentă graniță cu România, iar relația noastră cu Ucraina este una importantă. De altfel, România este unul din statele membre ale Uniunii Europene care susțin politic semnarea Acordului de asociere între Bruxelles și Kiev și o cooperare aprofundată, evident, pe baza respectării criteriilor democratice” – a declarat Titus Corlățean, pentru redacția în limba română a postului Radio Ucraina Internațional. Totodată, șeful diplomației române a menționat importanța relațiilor dintre Ucraina și România în contextul existenței în cele două state a două minorități – ucraineană și română – care contribuie la menținerea cooperării bilaterale.
“Ucraina este o țară importantă mai ales pentru valoarea simbolică a punții de legătură pe care o reprezintă comunitatea românească din Ucraina și, respectiv, ucrainenii care trăiesc în România. Desigur, putem să facem mult mai mult. Am discutat cu ministrul ucrainean de externe, Kosteantin Hrișcenko, în cadrul Adunării Genenerale a ONU de la New York, să relansăm activitatea Comisiei mixte interguvernamentale pe tema minorităților naționale și, cred eu, cu mai multă înțelepciune și dialog politic, putem să avansăm” – a precizat Titus Corlățean.
Ministrul a mai subliniat că partea ucraineană trebuie să respecte integral drepturile minorităților naționale.  ”Vorbim de drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, care sunt garantate la standarde europene și, prin urmare, educația, biserica, libertatea religioasă, mass-media în limba maternă sunt chestiuni europene, iar Ucraina își dorește să devină membră a UE și, în mod firesc, ar trebui să respecte și aceste criterii, intergal” – a declarat ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlățean, în prima zi a Forumului Românilor de Pretutindeni.
Forumul Românilor de Pretutindeni este organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni la București, în perioada 14 – 17 decembrie 2012, reuniunea din acest an având ca temă “Implementarea programelor DRP din perspectiva realităților cu care se confruntă comunitățile românești”. Evenimentul reunește reprezentanți ai comunităților românești din afara granițelor în dorința de a consolida relațiile dintre statul român și românii de peste hotare, precum și de a constitui un format de dialog instituționalizat între autoritățile române și mediul asociativ românesc. Ediția de anul acesta include și o sesiune de formare în managementul proiectelor, cu accent pe procedurile specifice proiectelor finanțate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Sergiu Dan
TOCpress

Niciun comentariu: