sâmbătă, 1 decembrie 2012

Îndemn la unitate, din Nordul Bucovinei


Bucovina noastră, o parte din sufletul poporului român, ruptă cândva din trupul vechii Țări, rezistă de ani buni și își păstrează limba, tradițiile și portul. Astăzi, când întreaga românime sărbătorește Ziua Unirii, nimic nu poate fi mai frumos decât să ținem în mână tricolorul nostru drag și să ne gândim la cei au luptat pentru prosperitatea neamului, pentru ca noi să ducem o viață mai bună și, cu siguranță, să fim mai aproape de sufletul poporului, de ceea ce simte românul când îi este greu sau când este fericit. Poate că pentru noi, cei rămași în afara României, 1 Decembrie are o semnificație mai specială decât pentru cei din Țară, deoarece este unul dintre puținele evenimente care ne unesc și ne fac să uităm de problemele cu care ne confruntăm zi de zi.
Cu toate acestea, noi, românii din Ucraina, nu ne cunoaștem atât de bine pe cât ar trebui. Ne mai întâlnim cu frații noștri din Transcarpatia atunci când vin la Consulatul României din Cernăuți după vize și, foarte rar, pe la concertele care se mai organizează în unele localități. Românii din regiunea Odesa sunt și mai departe de noi, astfel că legăturile firești sunt, practic, inexistente. Este adevărat, există reprezentanți ai organizațiilor cernăuțene care se mai întâlnesc cu românii din cele două regiuni, cu ocazia unor evenimente organizate de asociațiile din care face. Însă nu este suficient să se cunoască doar așa-zișii lideri între ei. Trebuie să existe o punte între noi, mai ales culturală, care să ne deschidă ochii și prin intermediul căreia să ajungem la acea unitate de care avem nevoie. Deși suntem circa o jumătate de milion de etnici români în Ucraina (există mulți care își spun moldoveni), nu părem a fi o forță, nu suntem suficient de reprezentativi pentru a demonstra că ne pasă de semenii noștri și că putem să ne facem auziți. Iar orgoliile pot provoca dezbinarea unei comunități, ambițiile unora, de asemenea, pot contribui la fragilizarea noastră ca “grup etnic” pe acest pământ moștenit de la străbuni.
Ziua Națională a României, a noastră, a românilor, trebuie să fie pentru noi un îndemn, o ocazie să demonstrăm că suntem parte dintr-un popor mare, unit și demn. Chiar dacă trăim în Ucraina, țară ale cărei legi le respectăm, nimic nu trebuie să ne împiedice să aparținem națiunii române, să ne vorbim limba și să ne păstrăm tradițiile. Avem legi și drepturi și trebuie să cerem ca acestea să ne fie respectate, trebuie să contribuim la dezvoltarea culturii noastre românești, la continuitatea neamului în această regiune. Cu cât vom fi mai uniți, cu atât vom deveni mai demni de a purta numele de ROMÂN.
La mulți ani, România!
Artur Nistor
Ținutul Herța
Cernăuți
TOCpress

Niciun comentariu: