miercuri, 14 noiembrie 2012

Seara Maramureşeană, ediţia a XI-a


La Bucureşti a avut loc, duminica trecută, cea de-a XI-a ediţie a Serii Maramureşene, organizată de Clubul Maramureşenilor din Dreapta Tisei - ONG format de români din Transcarpatia stabiliţi în Bucureşti sau aflaţi la studii în alte oraşe ale României. Ca de fiecare dată, evenimentul a reunit oameni dornici să asculte muzica tradiţională maramureşeană, să guste mâncărurile preparate de moroşencele de dincolo de Tisa şi să savureze gustul de prună din pălinca adusă tocmai "de unde se agaţă harta-n cui".

Învârtitele, săritele şi horile specifice zonei Maramureşului i-au făcut pe cei prezenţi - olteni, bucovineni sau moldoveni - să se simtă, măcar pentru câteva ore, parte dintr-un Maramureş aflat astăzi peste Tisa, în Transcarpatia ucraineană.

Prin fiecare ediţie a Serii Maramureşene, membrii Clubul Maramureşenilor din Dreapta Tisei îşi propun să atragă atenţia asupra faptului că românii din Ucraina şi românii din România au aceleaşi tradiţii, cântece şi obiceiuri, vorbesc aceeaşi limbă sau, de ce nu, o română mai melodioasă, datorită accentelor moldovenesc, bucovinean sau maramureşean. Învârtitele sunt aceleaşi la Sighet şi la Slatina, doinele sunt identice la Suceava sau în Ţinutul Herţa - prin urmare, tot ce ne desparte sunt frontiera şi unele probleme ce ţin de birocraţia statelor noastre. 
La ediţia din acest an, Clubul Maramureşenilor din Dreapta Tisei şi-a propus să solicite în mod oficial sprijinul tuturor românilor în vederea unei organizări cât mai bune a celei de-a XII-a ediţii a spectacolului de colinde "Noi umblăm şi colindăm", la Slatina, în regiunea Transcarpatia. Prin, urmare, cei prezenţi la Seara Maramureşeană din Bucureşti au avut posibilitatea să achiziţioneze, contra cost, tricouri cu sigla Clubului şi cu însemne maramureşene, contribuind astfel la cumpărarea cadourilor ce urmează să fie distribuite copiilor care vor urca pe scena şcolii din Slatina la spectacolul de colinde, organizat de 12 ani de Clubul Maramureşenilor din Dreapta Tisei.


Niciun comentariu: