marți, 27 noiembrie 2012

"Din arhivele cernăuţene" şi "Bucovina 1774 – 1914" - lansare de carte la Suceava

                                                       


Sala „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „IG Sbiera” din Suceava va găzdui, miercuri, 28 noiembrie, două lansări de carte - „Bucovina 1774 – 1914”,  de Aurel Morariu, şi „Din arhivele cernăuțene – Scrisori către Ion Nistor”, de Doina Iovani, evenimentul marcând 94 de ani de la Unirea Bucovinei cu România.

Potrivit Radio Iaşi, tot pentru sărbătorirea a 94 de ani de la Unirea Bucovinei cu România, la Consiliul Judeţean va fi lansată o antologie cu toţi scriitorii bucovineni sub titlul „Sol Omnibus Lucet”. Evenimentul are loc la Palatul Administrativ din Suceava începând cu ora 15.00. De la ora 18:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava va avea loc spectacolul “Pe-al nostru steag e scris unire”. Este vorba despre un spectacol de muzică populară oferit gratuit sucevenilor de către autorităţile locale şi judeţene. Vor evolua artişti locali şi naţionali, dar şi grupuri folclorice din Sângeorz, Cernăuţi şi Suceava. 

Pe data de 28 noiembrie 2012 sărbătorim 94 de ani de la Unirea Bucovinei cu România. Bucovina fusese luată de Imperiul Habsburgic în anul 1775, iar din anul 1867 a făcut parte din statul dualist austro-ungar. Chiar dacă a fost supusă de către austrieci unui aspru proces de deznaţionalizare şi de germanizare, Bucovina nu şi-a pierdut caracterul românesc. Astfel, la data de 28 noiembrie 1918, la Cernăuţi, a fost convocat un congres general al Bucovinei, la care au participat reprezentanţi ai românilor şi ai tuturor etniilor din această provincie. Acesta a proclamat, cu unanimitatea voturilor exprimate, unirea necondiţionată a Bucovinei cu România.


Radio România Iaşi

Niciun comentariu: