duminică, 15 iulie 2012

Şcoala de vară "Noi: cetăţeni interactivi ai Europei", ediția a II-a

Grupul de acţiune comună "Iniţiativă pentru Cultură Europeană", format din Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina, Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" şi Asociaţia Convergenţe Europene, a organizat, în perioada 9-14 iulie 2012, la Bucureşti, a doua ediţie a Şcolii de vară "Noi: cetăţeni interactivi ai Europei", cu participarea unui grup alcătuit din aproximativ 40 de tineri şi profesori români din Ucraina (regiunile Odesa, Cernăuţi, Transcarpatia şi Ţinutul Herţa), Republica Moldova şi Serbia (Valea Timocului).

Invitații au participat la dezbateri, prelegeri, discuţii interactive cu reprezentanţi ai instituţiilor şi societăţii civile româneşti, la cursuri din domenii precum cel didactic, lingvistic, istoric sau publicistic. De asemenea, s-au întâlnit cu reprezentanți ai Universității, printre care doamna decan Oana Chelaru-Murăruş, lect. universitar Helga Oprea, asist. univ. dr. Valentin Perciun, prof. univ. dr. Radu Ştefan Vergatti, lect. univ. dr. Florentina Sâmihăian. Ministerul de Externe al României a fost reprezentat în una dintre zilele Școlii de domnul consilier Nicolae Brânzea, care i-a asigurat pe cei prezenți la întâlnire de susținere deplină din partea instituției pe care o reprezintă în chestiunile referitoare la apărarea și păstrarea identității românești. Participanții la școala de vară s-au întâlnit, de asemenea, cu vicepreședintele Autorității Naționale pentru Sport și Tineret (ANST), Victor Ionescu, acesta prezentând o serie de proiecte pentru tinerii români din țară și din străinătate și-a exprimând disponibilitatea și deschiderea ANST pentru noi colaborări cu comunitățile românești din afara granițelor. Românii veniți din Ucraina, Republica Moldova și Serbia au mai avut ocazia să viziteze Palatul Patriarhiei Române din București și Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, de la Curtea de Argeș.

În afară de cursurile organizate pentru participanți, grupul de acțiune "Iniţiativă pentru Cultură Europeană, a lansat un portal de tip consultanţă şi îndrumare on-line (organizat pe modelul Tu întrebi/Noi răspundem) pentru membrii comunităților românești din afara țării. Portalul, realizat în parteneriat cu Clubul Maramureșenilor din dreapta Tisei, se numește NOI, ROMÂNII și poate fi accesat pe adresa www.noiromanii.org.

Organizatorii școlii de vară, desfășurată anul acesta cu sprijinul financiar al companiei RCS & RDS, urmăresc prin acest proiect antrenarea românilor din jurul țării în promovarea culturii româneşti şi a valorilor europene, consolidarea legăturilor dintre spaţiile culturale româneşti din vecinătatea imediată a României şi instituirea unor parteneriate cu comunităţile de români aflate în afara graniţelor.

Proiectul vizează, de asemenea, organizarea cu periodicitate a Şcolii de vară, permanentizarea contactelor cu invitaţii, urmărindu-se consolidarea, extinderea şi diversificarea publicului ţintă în rândul oamenilor de cultură, al elevilor şi studenţilor români din afara ţării.

Niciun comentariu: