luni, 12 martie 2012

Sărbătoarea mărţişorului, la românii de peste Tisa

În localitatea românească Biserica Albă din regiunea ucraineană Transcarpatia, a avut loc, duminică, Festivalul Culturii Române "Mărţişor" - informează Agenţia de presă Ukrinform, citând Departamentul de cultură al Administraţiei Raionale de Stat Rahiv. Potrivit sursei, deşi această veche sărbătoare românească este dedicată în mod tradiţional sosirii primăverii, "Mărţişorul" din acest an a fost dedicat şi Zilei Internaţionale a Femeii. "Scopul evenimentului este nu numai de a conserva cântecele populare şi dansurile româneşti, care s-au păstrat de secole şi au fost transmise din generaţie în generaţie, ci şi de a promova stabilirea de relaţii culturale şi economice între etnicii români din diferite ţări" - se arată într-un comunicat al Departamentului de cultură. La festivalul de la Biserica Albă au participat toate şcolile româneşti din raionul Rahiv, fiecare prezentând propriul program de creaţie românească. Potrivit Ukrinform, printre oaspeţii ediţiei din acest an a "Mărţişorului" s-au numărat şi câteva grupuri folclorice din Sighetu-Marmaţiei, Satu Mare şi Baia Mare.

Foto: TOM'S PLACE

2 comentarii:

Elvira Chilaru spunea...

Cel care a postat stirea pe Ucrinform a compilat-o de pe sit-ul Uzhgorod.in.unde am scris-o noi,cei de la Compania regionala de stat de TV si Radiodifuziune Transcarpatia. Pentru stiri de la romanii din Transcarpatia ne puteti contacta direct.

Sergiu Dan spunea...

Vă mulţumim pentru precizare, doamna Elvira Chilaru. Era de datoria celor de la Ukrinform să menţioneze că prima sursă este Compania regionala de stat de TV si Radiodifuziune Transcarpatia.
Chiar avem nevoie de ştiri despre românii din Transcarpatia.
Dacă puteţi, vă rugăm să ne lăsaţi datele de contact, pentru a putea apela la -serviciile- dumneavoastră.
Cu gânduri bune,
Sergiu Dan