joi, 12 iulie 2012

NOI, ROMÂNII - forum cultural dedicat românilor de pretutindeni

Grupul de acțiune "Inițiativă pentru Cultură Europeană", format din Universitatea Bucureşti-Facultatea de Litere, Biblioteca Centrală Universitară "Carol I", Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina, Asociaţia Convergenţe Europene și Clubul Maramureşenilor din Dreapta Tisei, în calitate de partener, a lansat un portal de tip consultanţă şi îndrumare on-line (organizat pe modelul Tu întrebi/Noi răspundem) pentru membrii comunităților românești din afara țării. Portalul se numește NOI, ROMÂNII și poate fi accesat pe adresa www.noiromanii.org. Astfel, etnicii români de peste Prut, din Sudul Basarabiei, din Nordul Bucovinei, din Maramureșul Istoric din dreapta Tisei vor avea posibilitatea să fie la curent cu informații referitoare la cultura şi civilizaţia românească, lingvistica normativă, limbajul presei, literatura contemporană sau istorie, puse la dispoziție de corpul didactic universitar implicat în activitatatea academică de îndrumare şi consiliere.

Portalul are şi un subdomeniu consacrat românilor din Peninsula Balcanică, ce include în meniu o secţiune unde pot fi adresate întrebări. În perioada care urmează, vor fi realizate domenii de contact cu românii din Valea Timocului, Bosnia, Muntenegru şi Ungaria, dar şi cu istrormânii. "NOI, ROMÂNII", care a fost realizat în urma mai multor întâlniri cu reprezentanți ai comunităților românești din străinătate, desfășurate atât la București, cât și la Cernăuți sau Chișinău, reprezintă o cale rapidă de acces la informaţii, noutăţi editoriale şi alte surse de documentare, mai ales pentru profesorii români de pretutindeni, care vor avea posibilitatea să-și adapteze metodele de predare conform proiectelor didactice ce vor fi expuse în format electronic. Prin lansarea acestui site, inițiatorii au răspuns solicitărilor în acest sens venite din comunităţile româneşti de peste graniţă.

Forumul se adresează jurnaliştilor şi oamenilor de cultură, profesorilor din mediul preuniversitar şi universitar, cadrelor didactice, studenţilor, elevilor şi oricăror doritori de informaţii din aceste domenii, petru desfăşurarea activităţilor ştiinţifice, publicistice şi culturale în spaţiile locuite de români. Cei interesați vor putea solicita informații completând un formular cu numele și email-ul personal și trecând în mesaj întrebarea din domeniul la care doresc să primească răspuns. Corpul Didactic al Forumului Cultural Educaţional "Noi, Românii" este format din reprezentanți ai Facultății de Litere (Universitatea din Bucureşti), printre care prof. univ. dr. Adina Berciu Drăghicescu, lector univ. dr. Helga Bogdan Oprea, asist. univ. dr. Minodora Bucur, lect. dr. Florentina Sâmihăian.

Portalul a fost lansat în cadrul celei de-a doua ediții a Școlii de vară "Noi, cetățeni interactivi ai Europei", organizată, la București, în perioada 9-14 iulie 2012, cu participarea a aproape 40 de tineri români din Ucraina, Serbia și Republica Moldova.

Niciun comentariu: