luni, 20 februarie 2012

Ucraina, un accelerat fără mecanic

Pe parcursul anului curent au fost efectuate mai multe sondaje ale opiniei publice din Ucraina cu privire la situaţia actualã a tânãrului stat ucrainean. Ultimul dintre ele s-a desfşãurat în perioada dintre 15-25 iulie în toate regiunile şi în Republica Automonã Crimeea. Au fost intervievaţi peste 2.000 de oameni.
Rezultatele lui sunt destul de semnificative. Şi ele ar trebui sã-i îngrijoreze atât pe politicieni, cât şi pe funcţionarii de stat, întrucât, deşi au trecut 20 de ani de la proclamarea Independenţei, în Ucraina aşa şi nu s-a format o opinie unanimã în ce priveşte direcţia dezvoltãrii ei. Un numãr foarte mare de cetãţeni nu au încredere în propriul lor stat, deşi declarã cã sunt patrioţi, cã ţin la istoria şi la cultura ucraineanã, cã sunt adepţi fermi ai unei singure limbi de stat.

Mândri şi independenţi, majoritatea dintre concetãţenii noştri ucraineni îşi afişeazã în mod deschis patriotismul. 72 la sutã din cei intervievaţi se considerã adevãraţi patrioţi ai ţãrii, sunt mândri cã trãiesc în Ucraina, pe care o considerã încã "maica" lor scumpã. Fiecare al doilea (!) este gata s-o apere cu arma în mânã. 68 la sutã din respondenţi considerã cã nimic şi nimeni nu poate ameninţa suveranitatea Ucrainei.

Cu toate acestea, unii dintre politicienii ucraineni de dreapta afirmã în permanenţã cã Ucraina se afla în primejdie, ca ar putea sã-şi piardã independenţa, proclamatã şi afirmatã cu douãzeci de ani în urmã. Ei se tem pentru suveranitatea lor asupra teritoriilor ce aparţin acum Ucrainei, indiferent când şi cum au au fost ele incluse între hotarele actuale ale ţãrii. Majortitatea dintre ei vorbesc despre ameninţãrile care, chipurile, ar veni din partea Rusiei, României şi altor ţãri vecine, politica acestora vizavi de Ucraina fiind revanşardã, dupã pãrerea lor.

Orice culoare ar fi avut cei care s-au aflat de-a lungul acestor 20 de ani sau se aflã acum la cârma statului, demnitarii ucraineni n-au fãcut şi nu fac altceva decât sã dea vina unii pe alţii, sã le punã în cârca rivalilor politici toate relele câte se întâmplã în ţarã, cãutând, totodatã, sã- şi mascheze interesele lor meschine.

Potrivit cercetãrilor efectuate, s-a constatat cã circa o jumãtate din populaţia ţãrii pledeazã pentru integrarea europeanã a Ucrainei, cea de a doua jumãtate tânjeşte dupã fosta Uniune Sovieticã. Un numãr mare de respondenţi considerã cã trãiesc într-o ţarã condusã de oligarhi, de mafioţi şi bandiţi, de oameni care pun interesele personale mai presus decât ale ţãrii. Mai bine de jumãtate din populaţe nu e mulţumitã de rezultatele conducerilor de pânã acum ale ţãrii. Cealaltã jumãtate nu crede conducãtorilor de astãzi ai Ucrainei, clasei politice ucrainene.

Datele sociologilor aratã cã un numãr destul de important din populaţia ţãrii doreşte sã plece peste hotare la muncã şi, dacã e posibil, chiar sã se mute definitiv cu traiul acolo. Directorul Centrului Ucrainean de Analiticã Socialã Evhen Filindaş menţioneazã, de exemplu, cã "Cea mai elocventã dovadã cã, timp de 20 de ani de independenţã, Ucraina a mers pe o cale greşitã este numãrul mereu în creştere al cetãţenilor, care vor sã plece din Ucraina pentru totdeauna. O asemenea tendinţã este înregistratã în rândul tineretului. Faptul ca atare constituie un fiasco al capitalismului sãlbatec prin care trece ţara începând din anul 1991".

Într-adevãr aşa este. Avem o totalã degradare economicã şi moralã a societãţii ucrainene. În locul înfloririi promise criza a cuprins toate sferele vieţii economice, social-politice, culturale. Experţii ucraineni prevãd intensificarea proceselor de emigrare. Din cauza faptului cã nu s-au deschis noi locuri de muncã şi cã preţurile la mãrfurile de primã necesitate cresc vertiginos peste noapte, cã reformele economice patineazã. Dacã în primii ani populaţia dorea sã plece la muncã în Occident, pentru a câştiga o bucatã de pâine mai uşor, acum procesul emigrarii a cãpãtat altã tendinţã. Circa 49 la sutã din tinerii de pânã la 30 de ani au declarat cã sunt gata sã plece din Ucraina pentru totdeauna. Cine va mai rãmane în ţarã?

În cei 20 de ani de independenţã s-a înrãutãţit nivelul de viaţã, a degradat cu mult sfera medicalã. A crescut îngrijorãtor şomajul în rândurile oamenilor apţi de muncã, precum şi numãrul celor bolnavi de tuberculozã, de SIDA, iar calitatea deservirii medicale e sub orice criticã. Creşte criminalitatea, corupţia, slãbesc pârghiile statului de drept, scade încrederea oamenilor în ziua de mâine.

Alt sociolog ucrainean, Viktor Nebojenko, directorul serviciului sociologic "Barometrul ucrainean", menţiona în timpul unei mese rotunde cã "Lipsa de orice perspectivã este cauza emigrarii oamenilor atât din zona de est, ca şi din cea de vest a ţãrii. Vãzând cã nu pot schimba nimic în propria lor ţarã, oamenii se strãduie sã-şi rezolve toate problemele plecând peste hotare". Tot el spune cã faptul acesta îi înrãieşte pe oameni, duce la radicalizarea relaţiilor dintre ei, la intensificarea încordãrii sociale.
Concluzionând, am putea spune cã Ucraina este la ora actualã asemenea uni accelerat care se mişcã cu o mare vitezã într-o direcţie necunoscutã, în locomotivele cãruia nu existã nici un mecanic.

Vasile Tărâţeanu, Cernăuţi

Niciun comentariu: