marți, 21 februarie 2012

Concurs de poezie românească, desfășurat la Apșa de Mijloc (Ucraina)

În localitatea românească Apșa de Mijloc din regiunea ucraineană Transcarpatia (Maramureșul Istoric) s-a desfășurat, marți, a doua ediție a concursului raional de poezie românească, organizată cu ocazia Zilei internaționale a limbii materne, sărbătorită anual de românii de peste Tisa ca Ziua Limbii Române. La evenimentul desfășurat la școala din Apșa de Mijloc au participat 35 de elevi din localități precum Biserica Albă, Dobric și Plăiuț, care au recitat versuri scrise de mari poeți români, cum ar fi Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, George Bacovia sau Grigore Vieru. Concursul a debutat cu o odă dedicată limbii române și a continuat cu un recital despre istoria limbii poporului român. Cei prezenți la manifestarea culturală de la Apșa de Mijloc s-au delectat, la final, cu mâncare tradițională maramureșeană și, bineînțeles, cu muzica și dansurile specifice zonei Maramureșului.

Printre invitații la eveniment s-au numărat profesorul Taras Dațio, de la Universitatea din Ujgorod, președintele asociației Speranța din Slatina, Mihai Tocar, prezentatoarea TV Georgeta Marina, de la televiziunea regională din Ujgorod Tisa1”, precum și câțiva directori de școli și profesori din raionul Rahiv (Rahău). Cei prezenți la manifestare au discutat, printre altele, despre posibilitatea sărbătoririi Zilei Limbii Române pe data de 31 august, pentru a marca astfel evenimentul în aceeași zi cu românii din Republica Moldova și din România. Profesorii din școlile românești de peste Tisa urmează să adopte o decizie în acest sens în viitorul apropiat.

Evenimentul a avut loc cu sprijinul asociației Speranța (Slatina, Ucraina), al Clubului Maramureșenilor din dreapta Tisei și al Asociației Convergențe Europene (România). De asemenea, la buna desfășurare a Zilei Limbii Române a mai contribuit Biblioteca Metropolitană din București, care a făcut o donație semnificativă de carte pentru cei 35 de copii participanți la concursul de poezie.

Sergiu Dan

Sursa foto 2: www.cristiucana.wordpress.com

2 comentarii:

Ion Marina spunea...

Felicitari organizatorilor si este un semn de primavara timpurie cu mari sperante.Curaj.

Iisabela vasiliu-scraba spunea...

FELICITARI din inima celor de dincolo de Tisa!
Despre VINTILA HORIA si alte personalitati ale culturii romanesti va puteti face o idee si din cele 2 inregistrari din 18 mai 2012 inainte ca ele sa fie indepartate abuziv de pe youtube de cei care vandalizeaza sistematic fisa \"Isabela Vasiliu-Scraba\" din wikipedia.ro : Steinhardt http://www.youtube.com/watch?v=rTbj79IoOBY&feature=youtu.be Domnita Ileana si Vintila Horia http://www.youtube.com/watch?v=w0O_gLroSCk&feature=relmfu