sâmbătă, 18 februarie 2012

20 de ani de relații diplomatice între România și Ucraina

Centrul Cultural şi de Informare din cadrul Ambasadei Ucrainei în România a organizat, vineri, o masă rodundă dedicată împlinirii a 20 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice ucraineano-române.

20 de ani de relaţii diplomatice ucraineano-române

Printre invitații la eveniment, oficiali din Ucraina și din România, s-au numărat Însărcinatul cu afaceri ad interim al Ucrainei la București, Viorel Kotik, decanul Facultății de Istorie, Studii Politice și Relații Internaționale din cadrul Universității din Cernăuți, Oleksandr Dobrianski, doctorul în economie Igor Zinko, profesor la Universitatea din Lviv, academiacianul Răzvan Theodorescu, profesorul universitar doctor Adrian Cioroianu, consilierul prezidențial Iulian Fota, directorul adjunct al Direcţiei Europa de Est și Asia Centrală a Ministerului Afacerilor Externe al României, Sorin Moldovan.

Află mai multe

Două ţări responsabile

Un potenţial colosal

Nu există probleme fără soluţie

Doua tari responsabile

În discursul de deschidere a evenimentului, reprezentantul Ambasadei Ucrainei la București, Viorel Kotik, a trecut în revistă o serie de aspecte considerate semnificative pentru București și Kiev. În șirul evenimentelor de importanță bilaterală trebuie menționată semnarea Tratatului de bună vecinătate și a celui privind regimul frontierei de stat. Prin încheierea acestor două documente, fundamentale pentru relațiile interstatale, ambele țări au demonstrat un exemplu de înaltă responsabilitate istorică, atât față de popoarele sale, cât și de procesele de consolidare a arhitecturii regionale și europene de pace, stabilitate și securitate” – a declarat oficialul, subliniind, totodată, că România se numără printre primele țări care au recunoscut independența statului ucrainean.

Un potenţial colosal

Diplomatul a menționat că interacțiunea româno-ucraineană are un potențial colosal, mai ales ținând cont de fapul că schimburile comerciale dintre România și Ucraina au ajuns în 2011 la peste două miliarde de dolari, spre deosebire de anul 2009, când acestea erau de 800 de milioane de dolari. Vorbind despre viziunea europeană a Ucrainei și României, Viorel Kotik a dat citire unui mesaj transmis de ministrul ucrainean de externe, Kosteantin Hrișcenko, omologului său de la București, Cristian Diaconescu. Reperele strategice asemănătoare şi posibilităţile vaste de consolidare continuă a relaţiilor dintre Ucraina şi România, în contextul bilateral şi internaţional, ne permit să privim cu optimism spre viitorul relaţiilor dintre statele noastre într-o Europă unită. În prezent, colaborarea ucraineano-română este marcată de o intensificare semnificativă a dialogului politic, precum și de interesul reciproc al statelor noastre în ceea ce privește dezvoltarea pragmatică a interacţiunii în diferite domenii” – se arată în scrisoare.

Nu există probleme fără soluţie

Însărcinatul cu afaceri ad interim al Kievului la București a subliniat, în încheierea discursului, că între România și Ucraina nu există și nici ar putea exista probleme care să nu poată fi soluționate.
Consilierul prezidențial pe probleme de securitate națională, Iulian Fota, a declarat că evenimentul dedicat împlinirii a 20 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice româno-ucrainene este oarecum parte a unei serii întregi de acțiuni desfășurate săptămâna aceasta și a unor evenimente care vor avea loc săptămâna viitoare, menționând că partea română lucrează asupra detaliilor vizitei la București a fostului secretar al Consiliului pentru Apărare și Securitate Națională a Ucrainei, Raisa Bohatiriova, numită zilele acestea în funcția de viceprim-ministru al sănătății. Aceasta demonstrează că între România și Ucraina, relațiile noastre diplomatice, pe toate palierele, merg foarte bine” – a remarcat Iulian Fota, subliniind că Ucraina a fost și continuă să fie un stat foarte important pentru România și că Bucureștiul a sprijinit și va continua să sprijine independența și integritatea teritorială a acestei țări.

Directorul adjunct al Direcţiei Europa de Est și Asia Centrală din cadrul MAE al României, Sorin Moldovan, a declarat, la rândul său, că cele două vizite recente ale miniștrilor de externe român și ucrainean la Kiev și București au pus, practic, bazele unui nou început în relațiile dintre România și Ucraina, amintind în acest sens protocolul de colaborare semnat între cele două ministere de externe.România, care a susținut dosarul Ucrainei la Bruxelles, va continua să sprijine aspirațiile europene ale statului ucrainean. De asemenea, România și-a manifestat sprijinul privind Acordul de asociere și creare a zonei de liber schimb dintre Ucraina și Uniunea Europeană” – a declarat reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe de la București, precizând că negocierile tehnice privind Acordul de asociere dintre Ucraina și Uniunea Europeană s-au încheiat și că urmează parafarea documentului.
Articol realizat de Sergiu Dan, pentru Agenția de presă RADOR

Niciun comentariu: