miercuri, 2 noiembrie 2011

“Voluntari fără frontiere” – o mână întinsă pentru salvarea unor vieţi tinere


Oare ne-am întrebat vreo dată cine sunt tinerii zilelor noastre? Ce îşi doresc ei cu adevărat de la această viaţă? Nu ştiu dacă cea mai mare parte dintre ei sunt conştienţi de viaţa lor şi de schimbările societăţii în care trăiesc, însă este cunoscut faptul că numărul celor care-şi pun viaţa în pericol şi îşi leagă soarta şi destinul de consumul drogurilor este în continuă creştere. S-a întrebat cineva unde dispar tulpinele de mac din gradinile noastre, de ce circulă zvonuri că prin satele româneşti din regiunea Cernăuţi tinerii umblă ca râmele în căutarea drogurilor? Este o problemă destul de gravă, dacă exemplul tinerilor de la oraşe l-au preluat deja şi oamenii de la ţară. Şi dacă nu vom pune capăt acestor fărădelegi acum, mâine ar putea fi prea târziu.

De aceea, atunci când Liga Tineretului Român “Junimea” din regiunea Cernăuţi (Ucraina) a răspuns pozitiv propunerii iniţiate de Fundaţia de Caritate şi Întrajutorare “Ana” din Suceava (România) de a derula împreună cu Asociaţia internaţională a businessului mic şi mijlociu “Small Euro Business” din Bălţi (Republica Moldova) un proiect internaţional intitulat “Voluntari fără frontiere”, cu toţii s-au gândit probabil la soarta şi destinul tinerilor din cele trei ţări. Şi iată că deja de jumătate de an, acest proiect se desfăşoară cu succes atât în România, cât şi în Ucraina şi Republica Moldova. În cadrul acţiunilor de informare a elevilor şi studenţilor din 16 instituţii de învăţământ din oraşul Cernăuţi, tinerii voluntari au distribuit fluturaşi explicându-le semenilor lor la ce poate să ducă dependenţa de droguri şi cât de periculoase sunt stupifiantele pentru sănătatea omului.

În urma rezultatelor unor chestionare completate de către tinerii din cele 16 şcoli şi din centrul universitar din Cernăuţi, au fost selectaţi zece tineri care au avut posibilitatea să participe vara aceasta, timp de şapte zile, la cursuri de voluntariat, organizate la Suceava. Printre cei zece cernăuţeni s-au numărat şi zece tineri basarabeni, care, împreună cu cei 40 de tineri suceveni, au fost repartizaţi în trei grupuri, pentru a participa la diferite cursuri. Pe lângă faptul că tinerii s-au cunoscut între ei, au comunicat şi au acumulat din experienţa unor cadre specializate, avându-i formatori pe inspectorii de poliţie Alin Botezatu şi Ionuţ Iepureanu, dar şi pe alţi formatori din Bucureşti şi Suceava, viitorii voluntari din cele trei ţări au urmărit cum îşi desfăşoară activitatea poliţia suceveană, făcând o excursie la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Suceava, unde au aflat lucruri interesante din activitatea angajaţilor acestei instituţii, dar şi cum se poate sfârşi viaţa unui consumator de droguri, băuturi alcoolice sau a unui amator de bunuri străine.

La sfârşitul săptămânii trecute, Caravana informativă a ajuns şi la Cernăuţi, unde o maşină specială a circulat pe străzile oraşului difuzând un spot publicitar despre consumul de droguri, traficul de fiinţe umane şi rolul pe care îl au voluntarii în societate. Sâmbătă, 29 octombrie în piaţa Teatrului din Cernăuţi a fost instalat un pavilion, de unde tinerii voluntari cernăuţeni au distribuit materiale informative celor care au dorit să afle mai multe lucruri despre voluntariat, stupifiante şi traficul cu fiinţe umane. Duminică, participanţii la acest proiect au organizat o conferinţă de presă în incinta Palatului “Tineretul Bucovinei”, în sala de conferinţe de la etajul trei, au fost prezenţi mai mulţi reprezentanţi ai mass-media din Cernăuţi, ai Departamentului Ministerului ucrainean de interne în această regiune, ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava şi ai Direcţiei de Poliţie Bălţi. Toţi cei prezenţi au făcut un prim bilanţ al activităţii proiectului internaţional “Voluntari fără frontiere”. In perioada 11-13 noiembrie, Caravana informativa va poposi la Balti.

Proiectul “Voluntari fără frontiere” este implimentat de Fundaţia de Caritate şi Întrajutorare “Ana” din Suceava în parteneriat cu Liga Tineretului Român “Junimea” din regiunea Cernăuţi şi Asociaţia internaţională a businessului mic şi mijlociu “Smal Euro Business” din Bălţi şi este finanţat de Uniunea Europeană prin Programul de bună vecinătate România-Ucraina-Republica Moldova.

Material realizat de Vitalie ZÂGREA, apărut în ziarul “Libertatea Cuvântului” din Cernăuţi
Fotografii de Vitalie ZÂGREA şi Marian ANDRONIC

Un comentariu:

Anonim spunea...

Daca s-ar organiza asemenea actiuni mai multe in majoritatea localitatilor urbane si rurale, ar fi foarte bine. Astfel de proiecte merita sa fie sustinute de Europa. Bravo, celor implicati in derularea acestui proiect.