miercuri, 9 noiembrie 2011

Ministrul ucrainean de externe: `Relaţiile cu România s-au îmbunătăţit semnificativ`


Ministrul ucrainean al afacerilor externe, Konstantin Hrişcenko, constată o îmbunătăţire semnificativă a relaţiilor dintre Ucraina şi România. "Cred că, în toată această perioadă de timp, am realizat o serie de paşi care ne permit să vorbim despre faptul că, în principiu, există o tendinţă spre îmbunătăţirea semnificativă a relaţiilor dintre ţările noastre", a spus Hrişcenko, în timpul unei conferinţe de presă la Kiev. Ministrul a adăugat că între Kiev şi Bucureşti mai rămân o serie de probleme nerezolvate, legate de activitatea unor organizaţii publice din Romania, care fac declaraţii "incompatibile cu relaţiile adevărate de prietenie dintre cele două ţări".

Konstantin Hrişcenko a mai spus că în perioada 9-10 noiembrie va avea loc o serie de convorbiri cu colegul său român, Teodor Baconschi, care va întreprinde o vizită oficială la Kiev. După cum se ştie deja, în ultimii ani, a fost ridicată periodic problema privind traseul liniei frontierei de stat dintre Ucraina şi România.

Timp de peste 40 de ani, Ucraina şi România aveau pretenţii concurente la suprafeţe de platou continental şi zone economice exclusive, zona disputată fiind de peste 12.000 de kilometri pătraţi în Marea Neagră. În cele din urmă, Bucureştiul a iniţiat un proces în acest sens la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga , cerând CIJ să delimiteze spaţiile maritime ce aparţin României şi Ucrainei în Marea Neagră, mai exact frontiera deja convenită bilateral în jurul Insulei Şerpilor.

După lungi analize, dezbateri şi audieri, la data de 3 februarie 2009, Curtea Internaţională de Justiţie a pronunţat decizia favorabilă României în procesul privind delimitarea maritimă în Marea Neagră. Prin urmare, România a obţinut 79,3% din zona de peste 12.000 de kilometri pătraţi aflată în dispută cu Ucraina. Majoritatea politicienilor ucraineni consideră că prin decizia sa, CIJ nu a făcut altceva decât să arate că "este de partea Bucureştiului".

Sursa: RADOR

Niciun comentariu: