duminică, 27 noiembrie 2011

Busturile lui Ștefan cel Mare și Mihai Eminescu, inaugurate în Maramureșul de peste Tisa

Românii din Maramureșul Istoric din dreapta Tisei (Transcarpatia, Ucraina) au participat, duminică, la Slatina (Solotvino), la dezvelirea busturilor domnitorului român Ștefan cel Mare și Sfânt și al poetului Mihai Eminescu. La eveniment au participat maramureșeni din toate localitățile românești din dreapta Tisei, primari, profesori și reprezentanți ai mai multor asociații. Opt preoți, atât catolici, cât și ortodocși, din România și din Ucraina, au oficiat un serviciu divin dedicat acestui eveniment, care are o însemnătate deosebită pentru românii din Ucraina. Dezvelirea busturilor celor două simboluri ale poporului român a avut loc în preyenţa mai multor reprezentanți ai statului ucrainean, din partea direcției de cultură din raionul Teaciv (Teceu), dar și ai celui român, printre care senatorul Gheorghe Bârlea și consulul general al României la Cernăuţi, Tatiana Popa, care a venit la Slatina cu întreg personalul Consulatului României de la Cernăuți.

Românii din Transcarpatia susțin că, după inaugurarea, în 2008, a bustului lui Mihai Eminescu, comunitatea românească din această zonă a simțit nevoia prezenței marilor nume ale poporului român și peste Tisa. "Prezența busturilor lui Mihai Eminescu și Ștefan cel Mare în dreapta Tisei are o însemnătate deosebită pentru toată suflarea românească de aici, iar acesta este doar începutul. După dezvelirea, în anul 2008, a monumentului lui Eminescu la Biserica Albă, dar și a celor două busturi de la Slatina, urmează ca și în alte localități cu populație românească de la noi să fie amplasate monumente dedicate marilor nume românești. Prin intermediul unor astfel de inițiative, noi, românii de peste Tisa, sperăm şi dorim să contribuim la îmbunătățirea relațiilor dintre Ucraina și România" - susține Ion Botoș, președintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia "DACIA".

Evenimentul de sâmbătă a avut o dublă semnificație pentru maramureșenii din Ucraina, deoarece, la 27 noiembrie 1918, românii din dreapta Tisei și-au desemnat, la Slatina, reprezentanții la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918. Astfel, prin acţiunea de sâmbătă, românii de peste Tisa au sărbătorit anticipat și Ziua Națională a României. Potrivit lui Ion Botoș, 26 de maramureșeni din Ucraina vor merge și anul acesta la Alba Iulia, pentru a participa la evenimentele dedicate Marii Uniri.

Niciun comentariu: