joi, 27 octombrie 2011

Tineri români din Ucraina, participanți la programul „VATRA TOLERANŢEI”


Tinerii români din regiunea Cernăuţi, membri ai Ligii tineretului român „Junimea”, împreună cu etnici maghiari, polonezi, ruşi, tătari, armeni, evrei, greci şi ucraineni, au participat, pe data de 24 octombrie 2011, la Cernăuţi, la o conferinţă de presă în cadrul căreia organizaţia publică „Mişcarea Tinerilor” din Ucraina a făcut un bilanţ al proiectelor derulate în vederea dezvoltării unei societăţi tolerante în spirit european pe teritoriul ucrainean. Evenimentul, organizat în cadrul unui proiect sprijinit de Fundaţia Internaţională „Vidrodjennia”, a reunit experţi remarcabili în domeniul toleranţei şi psihologiei.

În cele patru zile ale cursurilor desfășurate în cadrul programului „VATRA TOLERANŢEI”, au fost desfăşurate următoarele acţiuni: „Fă un pas înainte în întâmpinarea toleranţei” – training moderat de Olga Paraşciuk; „Vindecarea trecutului: dialogul istoriilor sovietice” – lecţie realizată de coordonatoarea programului internaţional „Ucraina activă: vindecarea trecutului”, Olga Gudz-Sakuma; „Stereotipurile şi imaginile duşmanului” – training moderat de preşedintele organizaţiei obşteşti „Tihi Dim” (Rusia) pentru adaptarea socială a femeilor refugiate, psihologul Natalia Nelidova; „Limbajul duşmanilor: Crearea materialelor informative evitând „limbajul duşmanilor” – lecţie realizată de coordonatoarea proiectului „Vatra toleranţei”, jurnalistă la Biroul pentru Investigații Jurnalistice „Svidomo”, Hrystyna Zanyk, precum şi jocuri interactive „PRO” - „CONTRA”.

La prima dezbatere interactivă, participanților le-au fost adresate mai multe întrebări, cum ar fi: „Toleranţa”, atât „inter-etnică”, cât şi cea „generală” - ce înseamnă acest concept pentru dumneavoastră? Coordonatoarea acestui proiect, Hristina Zanik, consideră că „noţiunea de „toleranţă” nu prevede neapărat convingerea că o altă persoană este corectă în proporţie de sută la sută. Toleranţa prevede acceptarea opiniei altei persoane, incontestabilitatea egalităţii tuturor oamenilor şi o atitudine indulgentă cu privire la poziţia luată de o altă persoană. Cred că în Ucraina nu mai trebuie să-i convingi pe oameni de ceva anume, pur şi simplu trebuie de avut o atitudine tolerantă faţă de alte culturi şi naţionalităţi. Am decis să invităm aici 50 de persoane, care reprezintă cele mai numeroase minorităţi naţionale din diferite regiuni ale Ucrainei, cu scopul de a iniţia o colaborare fructuoasă fără a ţine cont de originea lor naţională, precum şi pentru a elimina barierele şi graniţele culturale, de a demonstra că toţi suntem cetăţeni ucraineni şi avem un scop comun – dezvoltare şi prosperitate pentru tineri. Deci, scopul acestei tabere este unirea acestor tineri printr-o idee comună, să le demonstrăm că diversitatea existentă între culturile noastre este un avantaj şi nu un obstacol. Proiectul îşi propune să depăşească stereotipurile şi prejudecăţile în domeniul relaţiilor inter-etnice”. Într-adevăr, la acest proiect s-au prezentat multe etnii din Ucraina, însă, cu toate acestea, nu au participat reprezentanţii tuturor minorităţilor naţionale. Hristina Zanik: „Scopul nostru nu a fost de a invita la tabără reprezentanţi ai tuturor minorităţilor naţionale din Ucraina, ci doar cele mai numeroase şi cele care şi-au exprimat dorinţa de a participa la un astfel de proiect. Deci tocmai 10 minorităţi naţionale au fost de acord să-și trimită reprezentanţii la această acţiune inter-culturală. Şi cred că este suficient”.

Organizaţia Publică „Mişcarea Tinerilor” din Ucraina, cu sprijinul instituţiei National Endowment for Democracy (NED), a mai organizat seminarii cu genericul „Toleranţa tinerilor din Ucraina – o premisă pentru democraţie” în trei oraşe ucrainene: Kolomia (regiunea Ivano-Frankivsk), Berdicev (regiunea Jitomir), Luhansk şi în regiunea Herson. Obiectivele acestei acţiuni sunt promovarea dezvoltării calităţilor de lider a tinerilor de diferite etnii din societatea ucraineană, formarea valorilor, principiilor democratice şi dezvoltarea societăţii civile în Ucraina, căutarea adevărului şi compromisului în problemele istorice şi social-politice cu ajutorul cărora politicienii încearcă să împartă societatea ucraineană în două tabere (limba, Organizaţia Naţionaliştilor Ucraineni, NATO, etc). De asemenea, un scop important este armonizarea relaţiei dintre comunităţile etno-lingvistice din diferite zone ale Ucrainei, toleranţa şi compromisul cu privire la aspectele controversate ale patrimoniului istoric şi realizarea politicii publice în ţară. În special, un istoric celebru, academicianul Volodimir Serghiiciuk, a participat la toate proiectele derulate de această organizaţie şi a avut ocazia de a le spune participanţilor despre foametea din 1932-1933 din Ucraina şi din istoria Armatei Insurecționale Ucrainene, bazându-se pe documente din arhivă şi fapte istorice. În plus faţă de aceste subiecte, organizatorii au implicat experţi locali în domeniul integrării europene şi euro-atlantice. Participanţii au avut ocazia de a discuta despre filmul “Viața celorlalți” (The Lives of Others), care se referă la experienţa unificării Germaniei în jurul valorilor umane într-o țară integrată.

Realizarea proiectelor a fost susținută de Academia Naţională de Administraţie Publică din Ucraina, Liga politologilor internaţionali „Corpul Diplomatic”, Institutul pentru Educaţie Politică, Centrul Tătarilor din Crimeea, Liga Tineretului Român „Junimea” din Cernăuţi, Uniunea Ucrainenilor din Polonia şi organizaţia KLANZA.

Experții au făcut schimb de idei privind dezvoltarea în continuare a unei societăţi tolerante în Ucraina şi și-au îmbunătăţit, de asemenea, cunoştinţele de management pentru elaborarea unor proiecte de importanţă socială. În timpul prezentării oraşelor şi regiunilor lor de origine, participanţii au avut posibilitatea să se prezinte nu numai ca oameni activi, toleranţi şi ambiţioşi, dar, de asemenea, ca nişte persoane creative. Manageruul de proiect Liubomyr Hriţak este convins că această tabără comună i-a permis să-și găsească prieteni în vestul, estul, nordul şi sudul Ucrainei. „În cadrul seminarului am realizat o prezentare a oraşului meu natal” – spune el. „Fiecare dintre participanţi au avut de spus ceva despre meleagurile în care s-au născut, să prezinte cultura lor naţională. Este îmbucurător faptul că proiectul nostru a devenit un fel de platformă de unitate în Ucraina.

Din păcate, statul ucrainean se antrenează mai puţin în proiectele care au ca scop interacţiunea inter-etnică, deşi este evident că societatea ucraineană este o societate pluralistă, eterogenă şi compusă din grupuri atât cultural-religioase, cât şi etno-naţionale. Societăţile pluraliste se legitimează prin participarea civică, printr-o reciprocitate între orgnizaţii publice, partide şi opinia publică. Este greu să realizezi şi să menţii o guvernare democratică stabilă într-o astfel de societate. Funcţionarea unei societăţi pluraliste, cum este societatea ucraineană, depinde în mare măsură de activitatea şi dezvoltarea grupurilor etno-naţionale şi de integrarea acestora într-o societate tolerantă şi dezvoltată, adică de existenţa societăţii civile. Societatea civilă în Ucraina poate fi dezvoltată prin elaborarea unei Strategii naţionale pentru dezvoltare, cum se întâmplă în alte state europene, elaborată cu participarea minorităţilor naţionale, inclusiv cu comunitatea românească din Ucraina.

Putem să evidenţiem două direcţii în dezvoltarea acestor proiecte. Prima este organizarea unor întâlniri asemanatoare cu reprezentanţii altor minorităţi naţionale din Ucraina, sau chiar şi perfecţionarea proiectului „VATRA TOLERANŢEI”, adică a metodelor de realizarea a training-ului şi a dezbaterilor interactive. O altă direcţie este intensificarea colaborării între participanţii la aceste proiecte, elaborarea unor exerciţii mai complicate şi, de ce nu, extinderea spaţiului de realizare a acestui proiect.

George BODNARAŞ, Radio Ucraina-Internaţional, Cernăuți

Niciun comentariu: