luni, 31 octombrie 2011

Manifestări jubiliare la Târnauca


E sfârşit de octombrie, rodul muncii unui an e deja în hambare şi în multe din satele noastre, după cum e primit din moşi-strămoşi, încep hramurile. Iar odată cu ele – diverse manifestări culturale, sărbătorirea unor date importante din istoria comunităţilor, unele din ele devenind tradiţie, ca, de exemplu, la Târnauca (raionul Herța, regiunea Cernăuți), unde au fost marcate aniversările a 426 de ani de la prima atestare documentară a satului şi 200 de ani ai Bisericii Sfântul Dumitru din localitate.

Miercuri, 26 octombrie, de Ziua Sfântului Dumitru, serviciul divin de sărbătoare a fost oficiat de un sobor de şapte preoţi, veniţi la invitaţia părintelui Dumitru Balan, parohul sfântului lăcaş.
Iar în după amiaza zilei de joi, 27 octombrie, începând cu ora 14.00, Casa de cultură i-a adunat pe târnăuceni la momentul festiv, devenit tradiţie datorită energicului primar Ion Pantea, ce s-a desfăşurat cu participarea Ansamblului de cântece şi dansuri „Mugurelul” din cadrul asociaţiei cu acelaşi nume şi Clubului Copiilor şi Elevilor Dorohoi (România), renumit colectiv condus de dl profesor Marcel Dupu.

Din partea conducerii raionului cuvinte de felicitare au rostit domnii Ion Ciornei, preşedintele Consiliului Raional, şi Vasile Ivanescu, prim-locţiitor al şefului Administraţiei Raionale de Stat. Dl Iacob Posteucă, directorul şcolii, a vorbit despre personalităţile marcante ale satului, în special despre preotul Nicolae Sandovici, numele lui fiind păstrat şi acum, peste multe decenii după trecerea în eternitate, deoarece a fost un adevărat model de slujire Bunului Dumnezeu şi oamenilor. Cu momente din istoria Bisericii Sfântul Dumitru a venit tânărul preot Vasile Molodeanu, şi dumnealui fiu al satului, iar dl primar Ion Pantea le-a mulţumit tuturor celor care contribuie după posibilităţi la prosperarea vetrei natale, întreprinzătorilor locali, care şi-au asumat şi ei rolul de gazdă primitoare.
În continuare firul sărbătorii a fost preluat de oaspeţi. Tinerii artişti din Dorohoi au ieşit în scenă cu cel mai frumos dar – talentele lor adunate într-un splendid buchet sub genericul "Cânt şi joc în plai de dor”, răsplătit generos cu aplauzele târnăucenilor încântaţi.

Autor: Vasile BÂCU

Sursa: Gazeta de Herța

Niciun comentariu: