sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Ziua Națională a României, sărbătorită de românii din dreapta Tisei


De vreo 11,12 ani, minorităţile naţionale din Ucraina pot sărbători oficial Ziua Naţională a patriei mamă.
javascript:void(0)
Evenimentul de la 1 Decembrie 1918, şi cele premergătoare acestei Zile Mari, vor fi evocate azi, sâmbătă 27 noiembrie, la Primăria oraşului Slatina, de la ora 15, unde au fost invitaţi reprezentanţii românilor din cele 13 localităţi din dreapta Tisei, dar şi oficialităţi din stânga Tisei.

Programul artistic va fi susţinut de Ansamblul „Florile Izei” din Sighet, condus de fraţii Dunca. Ansamblul înfrăţit „Florile Tisei” din Slatina, va concerta miercuri 1 Decembrie, chit că de mîine, duminică, se intră în postul Crăciunului, după calendarul Vechi. Acesta a fost şi unul din motivele decalării acestei sărbători, dar şi faptul că unii dintre români vor să fie prezenţi pe 1 Decembrie, la manifestările de la Sighetu Marmaţiei sau Alba Iulia. (În imagine: reprezentanţi ai celor două ansambluri înfrăţite, în concert la Slatina, astă vară).

Din lipsa arginţilor, principalul organizator al manifestărilor precedente de Ziua Naţională a României în Ucraina, nu va participa la acest eveniment . Este vorba de Consulatul General al României la Cernăuţi .

Culmea, nu de foarte mult timp scriam cu bucurie că se va înfiinţa un birou consular român în Transcarpatia, iar în Maramureş, MAE din Ucraina va deschide un birou similar.

Dar ce mă mai mir, când, după 17 ani de existenţă (necesară), actualul guvern al României a desfiinţat şi Oficiul Prefectural Sighet, Maramureşul istoric rămânând în ceaţă!

Fii ai ploii sau ai ceţii, în ce lume trăim?

Autor: Florentin NĂSUI
SURSA: Graiul.ro

Niciun comentariu: