marți, 16 februarie 2010

Se implinesc 658 de ani de cand Sighetul a devenit oras regal


Intamplator, pentru Sighetu Marmatiei, luna februarie are dubla semnificatie, fiind vorba de doua evenimente care au marcat localitatea. Cu 658 de ani in urma, la 18 februarie 1352, regele Ludovic I al Ungariei extindea si asupra Sighetului privilegiile orasenesti acordate in anul 1329 de catre regele Carol Robert de Anjou celor patru asezari de “oaspeti regali” din Maramures – respectiv Visk, Hust, Teceu si Campulung la Tisa – printr-o diploma a carei copie, datata 1697, se afla la Conventul Manastur din Cluj.

Tot in februarie, mai exact in 16 februarie 1968, Marea Adunare Nationala vota in unanimitate Legea nr. 2 privind organizarea administrativa a teritoriului Republicii Socialiste Romania, prin care, dupa ce la 6 septembrie 1950 si-a pierdut statutul de capitala a judetului, pe care l-a avut din sec. al XIV-lea, orasul Sighet devine legal parte a judetului Maramures, cu resedinta in Baia Mare (nr. 24 pe lista de la Art. 9.), si preia comunele Vadu Izei cu satul Valea Porcului (rebotezata ulterior mai elegant Valea Stejarului) si Sarasau.

Aceeasi lege declara Sighetul municipiu (nr. 43 pe lista de la Art. 10) si ii reda numele de Sighetu Marmatiei, sub care fusese cunoscut secole de-a randul.

I. J. Popescu

Sursa: Informatia Zilei
Articol preluat de pe www.sighet-online.ro

Niciun comentariu: