luni, 22 februarie 2010

Românii din Poroscovo, studiaţi de austrieci

Dr. Ion Botoş, preşedintele Uniunii Regionale „Dacia” a Românilor dinTranscarpatia, a primit o invitaţie din partea prof. Gheorghe Axin din Viena, de a participa timp de 3 zile, la Poroscovo la întâlnirea cu românii volohi, profesori de la Ujgorod şi cercetătorii austrieci interesaţi de această comunitate renumită pe vremea Imperiului Austro-ungar, în toate teritoriile acestuia.
„Dacia” are de 2 ani preşedinte al Filialei din Poroscovo pe Vasile Horvat, român voloh din partea locului, unde vor ajunge azi şi reprezentanţi din România.
Comunitatea românilor din Poroscovo numără 1600 de persoane, din care 350 sunt copii. Uitaţi de zeci de ani sau de secole, volohii
s-au declarat ca atare, deşi vorbesc limba română şi au obiceiuri ca ale noastre - afirmă Ion Botoş.

„Când l-am vizitat prima dată la ei acasă, am avut impresia că mă aflu în Apşa de Jos, aşa cum arăta comuna mea natală, în urmă cu 50-60 de ani”. Poroscovo este situat la 200 kilometri de Slatina, în raionul Perecin din Transcarpatia. Românii din Poroscovo trăiesc compact la marginea localităţii montane, unde, de o vreme, s-a instalat un post de Miliţie, pe motiv că volohii, denumiţi şi ţigani albi, s-ar ocupa de furtişaguri. Ei sunt săraci, cu mulţi copii, chiar şi 11, la o familie. Autorităţile se tem că în câţiva ani, românii vor fi majoritari în Poroscovo. În ultima vreme, în presa ucraineană, chiar au apărut câteva texte negative la adresa acestei comunităţi răspândite în 13 aşezări ale raionului şi împrejurimi. În secolele trecute, volohii erau înregimentaţi în detaşamentele miliare, care păzeau cetăţile din zonă, până la Sambor şi Lviv. Ei sunt pomeniţi şi în Diplomele vechi, de Cancelarie. Recent, Biserica Baptistă Română s-a arătat interesată de această comunitate şi va înălţa case de rugăciuni în zonă.

Ion Botoş va dona cărţi şi cadouri pentru copii şi va prezenta noul număr al publicaţiei în limba română „Apşa”, unde este redactor şef, mensual tipărit color, la Sighet.

Autor: Florentin NĂSUI

Sursa: Graiul.ro

Articol preluat de pe www.SIGHET-ONLINE.ro

4 comentarii:

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

foarte interesant articolul, chisr doream sa aflu mai multe lucruri despre romanii din afara tarii.

gaby spunea...

foarte frumos..felicitari pentru articol

Anonim spunea...

Pur si simplu m-am saturat.
Sunt istoric, si vad ca romanii sunt batjocoritii peste tot . La S de Dunare, in Ucraina, Hargita, Covasna, etc..
Asta este, suntem niste ratati, nu suntem in stare de nimic..
Sa ne apucam de invatat ungureste, ruseste , si ucrainiana si sa terminam balciul asta odata.
1000000 de bloguri, vorbe peste vorbe, iar rezultat nimic.
SUNTEM FALIMENATI CA POPOR, odata cu tradarea lui BUrebista.
Nimic nu dureaza o vesnicie, este cazul sa disparem si noi romanii odata.