marți, 15 decembrie 2009

La Apşa de Jos a avut loc Simpozionul Internaţional pe tema “220 de ani de invăţământ românesc instituţionalizat la Apşa de Jos– 1789-2009″


Ajuns la editia a IX-a, Simpozionul internaţional a românilor din Ucraina, a avut ca tema “220 de ani de învăţământ românesc instituţionalizat la Apşa de Jos – 1789 - 2009″. Simpozionul a fost organizat de Uniunea Interregionala “Comunitatea Românească din Ucraina” si Uniunea Regionala a Românilor din Transkarpatia “Dacia” având ca principal organizator şi moderator pe medicul Ioan Mihai Botoş. Ca şi la ediţiile anterioare, au participat personalităţi ale culturii, reprezentanţi ai administraţiilor locale şi publice din stânga şi din dreapta Tisei, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Cernăuţi, Ujgorod, reprezentanţi ai Ministerului Cuturii din Romania, ai consulatului român de la Cernăuţi.

Au fost susţinute recenzii de carte si publicaţii, expuneri şi referate,au fost prezentate standuri de cărţi şi panouri documentare, s-au desfaşurat vii dezbateri privind necesitatea dezvoltării învăţământului în limba maternă din localitaţile româneşti din Ucraina şi a fost elaborat un memorandum adresat oficialităţilor din Ucraina şi România.

Organizatorii au acordat diplome pentru merite in susţinerea învăţământului românesc din Ucraina, pentru promovarea limbii române, unor cadre didactice, unor personalitaţi dintre care şi sighetenilor Mihai Dancuş- directorul Muzeului Maramureşean, Nicolae Boar- directorul extensiei Sighetu Marmaţiei a Universităţii Babeş-Bolyai si lui Dorel Todea- redactor coordonator Radio Sighet. Şcolile romaneşti din drepta Tisei au primit donaţii de carte, două televizoare color şi materiale didactice şi metodice.
Autor: I.D.Mariş

Sursa: www.SIGHET-ONLINE.ro

Niciun comentariu: