luni, 30 noiembrie 2009

Ziua Românilor de Pretutindeni

NAŢIUNII ROMÂNE, COMUNITĂŢILOR ROMÂNEŞTI DE PRETUTINDENI
Dragi români din lumea-ntreagă
,

Am onoarea să vă adresez, din partea comunităţii româneşti din Basarabia Istorică, sincere felicitări de Sfântul Andrei - creştinătorul românilor, dată aleasă, şi sărbătorită pentru a treia oară drept Zi a Românilor de Pretutindeni. Cu acest prilej, cele mai bune gânduri şi aspiraţii ale românilor din Sudul Basarabiei se îndreaptă spre Alba Iulia, Bucureşti, Chişinău, Cernăuţi, pretutindeni unde românitatea este la ea acasă, sau în lumea largă, reprezentată de românii din diasporă.

Sperăm să ne bucurăm vreodată împreună de victoria adevărului şi a idealurilor române şi aici, în Sudul Basarabiei, unde sunt la ele acasă. În acest sens, vom contribui indispensabil la renaşterea valorilor naţional-culturale române în această „zonă defavorizată" a spiritualităţii româneşti, prin realizarea proiectelor proprii, dar şi prin sprijinirea oricăror altor iniţiative din exterior, benefice dezvoltării în primul rând a culturii şi învăţământului în limba română din regiunea Odesa. Adresăm invitaţia de parteneriat tuturor celor interesaţi de realizare a proiectelor cultural-educaţionale pentru comunitatea românească din Sudul Basarabiei, români din toată lumea fiind oricând bineveniţi la manifestările româneşti din străvechiul Bugeac. Drept prilej pentru asemenea întâlniri pot servi oricare din manifestările planificate de asociaţiile româneşti în această regiune în 2010, an în care vom aniversa 525 de ani de la bătălia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt la Catlabuga (16 Noiembrie 1485) şi an în care, în primul rând, sperăm să inaugurăm, la Ismail, un Centru Cultural Român, în spijinul comunităţii românofone din stânga Deltei dunărene. Vom reveni cu anunţuri şi amănunte pentru fiecare dintre acţiunile planificate.

Adresăm, de asemenea, mulţumiri autorităţilor României, precum şi celor ale Republicii Moldova, pentru contribuţiile fiecăruia din cele două state româneşti, venite în sprijinul comunităţii române din Ucraina. Deşi adesea politizată în exces, relaţia firească a populaţiei românofone din Ucraina cu România şi Republica Moldova rămâne mai ales pentru noi, românii din Sudul Basarabiei, una imperios de necesară, iar o posibilă colaborare a autorităţilor de resort a celor două state, în vederea susţinerii românilor (inclusiv a „moldovenilor") din Ucraina, în vederea valorificării drepturilor lor fundamentale, ar pune capăt numeroaselor discuţii de apartenenţă naţională, care în prezent nu duc la nimic altceva decât la o veritabilă dezbinare în sânul neamului românesc din această ţară. Cele 80 de mii de români din Basarabia Istorică (mai) sunt (încă!) în aşteptarea unui suport palpabil de la Chişinău şi Bucureşti, iar acest sprijin trebuie să fie unul comun.

În ajunul Zilei Naţionale a României adresăm tuturor românilor gânduri bune, realizări măreţe, sănătate şi bunăvoinţă în dăinuirea neamului românesc de pretutindeni!


Anatol Popescu, Presedinte al Asociatiei "Basarabia"

30 noiembrie, Erdek-Burnu, Utkonosovka , Ucraina

Sursa: www.rgnpress.ro - Agentia de Presa a Romanilor de Pretutindeni

Niciun comentariu: