luni, 23 noiembrie 2009

Cine sunt românii din Maramureşul din dreapta Tisei

Au sosit direct din Maramureşul istoric, via Muzeul Ţăranului Român, în fotografiile realizate de Gheorghe Marina. Este vorba despre prima expoziţie din ciclul "Românii din vecinătatea imediată", adică români în afara graniţelor istorice. În deschidere sunt prezenţi românii din Maramureşul din dreapta Tisei. Vor urma cei din Bucovina, din Herţa, din Valea Timocului, Voievodina sau Transnistria.

Fac sarmale mici cât nişte bijuterii, cărora le spun hăluşte, şi spun cu mândrie că sunt moroşeni. Teritoriul din Maramureşul din dreapta Tisei nu s-a aflat însă niciodată în graniţele României. Sunt nouă orase şi sate în care trăiesc aproape 33.000 de români.

Ţara Maramureşului este atestată documentar pentru prima dată la 1199, când voievozii acestui ţinut respectau cutumele vechiului drept românesc. Teritoriul, care reprezintă nucleul Maramureşului voievodal, a fâcut parte din Imperiul Austro-Ungar, fosta Cehoslovacie şi Ungaria. După prăbuşirea Uniunii Sovietice, Maramureşul din dreapta Tisei a intrat în componenţa Ucrainei.

Din Maramureşul din dreapta Tisei au plecat Dragoş Descălecătorul şi voievodul Bogdan, întemeietorul Moldovei. Aici Sas, fiul lui Dragoş, a zidit Mănăstirea Sfântul Arhanghel Mihail, care a fost mult timp centrul cultural şi spiritual al creştinismului românesc. La 1 decembrie 1918, la Alba Iulia au venit doi reprezentanţi din Maramureşul din dreapta Tisei. Unirea s-a făcut însă doar până la Tisa.

Sursa: www.TVR.ro
Aici gasiti si video http://www.tvr.ro/articol.php?id=71843&c=99

Niciun comentariu: