miercuri, 22 iulie 2009

Eugen Tomac: Institutiile de invatamant joaca un rol foarte important pentru studiul istoriei in comunitatile romanesti din tarile vecine


Secretarul de stat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni, Eugen Tomac, care a participat marti, la Bistrita, la deschiderea celei de-a V-a editii a Scolii de vara "Provocarile istoriei ca stiinta si disciplina de invatamant la inceputul mileniului trei", a declarat ca "institutiile de invatamant joaca un rol foarte important pentru studiul istoriei in comunitatile romanesti din tarile vecine"."Institutiile de invatamant joaca un rol foarte important pentru studiul istoriei in comunitatile romanesti din tarile vecine, deoarece profesorii au datoria de a le transmite elevilor dragostea si atasamentul fata de valorile comune. Istoria nu trebuie falsificata sau mistificata in functie de anumite conjuncturi", a declarat Eugen Tomac, potrivit unui comunicat al Ministerului Afecerilor Externe.

Potrivit comunicatului, "la scoala de vara participa profesori romani care predau istoria in scoli generale si licee din statele din zona de vecinatate a Romaniei: Ungaria, Serbia, Ucraina, Republica Moldova, dar si din Romania". "Acestia vor discuta pe parcursul actiunii despre metodele de studiu in institutiile de invatamant preuniversitar si superior, in conditiile in care in majoritatea comunitatilor romanesti, studiul istoriei romanilor nu este inclus in programul educational.", informeaza comunicatul.

"Participantii vor asista la prelegeri cu caracter stiintific, sustinute de specialisti in domeniu si vor avea acces la cele mai noi informatii si abordari metodologice din istoriografia romana. De asemenea, vor avea ocazia sa participe la aplicatii practice organizate la scolile din localitate si la excursii stiintifice in locatii cu importanta semnificatie istorica din zona Transilvaniei", mai arata comunicatul.Scoala de vara, al carei scop este de a sprijini si de a consolida invatamantul in institutiile cu predare in limba romana din tarile vecine, se desfasoara, la Bistrita, intre 20 si 26 iulie 2009, potrivit textului. Ea este organizata de Centrul de Studii Transilvane al Academiei Romane si de Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Sursa: ZIUA
foto: www.mae.ro

Niciun comentariu: