joi, 25 iunie 2009

Precizări MAE referitoare la Acordul privind micul trafic la frontieră cu Ucraina


Negocierile între România şi Ucraina referitoare la încheierea „Acordului între Guvernului României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind micul trafic de frontieră” sunt în derulare, în acest moment România aşteptând răspunsul Ucrainei cu privire la elementele rămase în suspensie.

Chestiunile care trebuie clarificate se referă la capacitatea de procesare a cererilor, precum şi durata şederii pe baza permisului de mic trafic.

În privinţa capacităţii de procesare a cererilor, România aşteaptă un răspuns din partea Ucrainei la solicitarea de deschidere a unui Consulat general la Ujgorod şi a unei agenţii consulare la Solotvino, fără de care nu este posibilă implementarea Acordului.

Potrivit estimărilor părţii ucrainene, beneficiarii prevederilor Acordului privind micul trafic de frontieră ar fi aproximativ 1,5 milioane de persoane. Partea română apreciază că fără existenţa acestor oficii consulare ale României, care să elibereze aceste permise de mic trafic, Acordul nu va putea fi aplicat.

În ceea ce priveşte durata şederii în baza permiselor de mic trafic, partea română a făcut apel în cadrul negocierilor la o abordare flexibilă, în sensul acceptării de către Ucraina a reglementărilor Uniunii Europene, care prevăd posibilitatea unui drept de şedere neîntreruptă de până la 90 zile fără alte limitări.

Ministerul Afacerilor Externe al României precizează din nou, că propunerile părţii române sunt conforme cu normele UE în vigoare şi nu aşa cum Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei le-a prezentat public.

România aşteaptă ca partea ucraineană să manifeste disponibilitatea necesară pentru soluţionarea rapidă a celor două aspecte, cu atât mai mult cu cât este în interesul ambelor ţări să ofere posibilităţi cât mai largi de contacte inter-umane pentru cetăţenii statelor noastre din zona frontierei comune.

Sursa: site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei

Niciun comentariu: