joi, 26 februarie 2009

Ion Popescu, in apararea emisiunilor de limba romana din Ucraina

Comunicat-protest impotriva tentativelor de asimilare

Liderul romanilor din Ucraina, dr. Ion Popescu, protesteaza vehement de la tribuna parlamentara impotriva noilor incalcari din partea puterii executive portocalii din Ucraina a drepturilor romanilor prin incercarile de a reduce si elimina a emisiunilor in limba romana din repertoriul statiunii de radio « Bucovina » din regiunea Cernauti.
In urma monitorizarii efirului statiunii de radio “Bucovina”, efectuate in luna noiembrie 2008 de catre reprezentantul Consiliului national al Ucrainei in problemele televiziunii si radiodifuziunii in regiunea Cernauti, s-a constatat ca licenta Teleradiocampaniei regionale Cernauti de Stat pentru eterul « Aici Cernauti : In eter statiunea de radio BUCOVINA » a fost eliberarta doar pentru emisiunile in limba ucraineana, desi, dupa cum au constatat monitorizatorii, de fapt emisiunile erau realizate dupa cum urmeaza : 94,02% - in limba ucraineana si 5,98 – in limba romana. Ca rezultat, reprezentantii actualei puteri in loc sa ceara introducerea schimbarilor necesare in licenta – au cerut « inlaturarea incalcarii legii » (adica eliminarea emisiunilor in limba romana).
Fiind interpelat de catre alegatorii romanofoni, Ion Popescu, Presedintele Comunitatii Romanesti din Ucraina, in numele fractiunii Partidului Regiunilor din Rada Suprema, vineri, 20 februarie a.c., de la tribuna parlamentara a protestat vehement impotriva noilor tendinte a actualei puteri portocalii de a asimila minoritatea autohtona romaneasca din Ucraina.
Liderul romanilor din Ucraina a adus la cunostinta parlamentarilor, ca emisiunea in limba romana « Fiti cu noi » a fost inclusa in reteaua statiunii de radio « Bucovina » la rugamintea populatiei romanofone, care conform datelor oficiale constitue 19,8% din populatia regiunii si locueste preponderent in zona rurala, unde este ruinata reteaua de radiou prin fir, mai ales in urma inundatiilor din vara anului 2008. Emisiunea in cauza era difuzata in zilele de lucru intre 15.05 si 15.55, din care 4-5 minute reveneau textului carinicului, 10-15 minute – conversatii interactive cu ascultatorii, restul 35-40 minute erau transmise cantece de estrada si populare romanesti.
Ca rezultat a sesizarii organelor de control, statiunea de radio « Bucovina » la prima etapa, din decembrie 2008, deja a redus formatul emisiunii la 4 minute de noutati in limba romana, precum si un mic concert de muzica romaneasca cu o prezentare in limbile ucraineana si romana. Ca rezultat, in media pe 24 ore partea programelor in limba romana o constite doar 0,5-0,7% si risca sa dispara in cazul insistrii asupra acestui fapt pe motive formale de catre functionarii din cadrul Consiliului national al Ucrainei in problemele televiziunii si radiodifuziunii.
Dr. Ion Popescu, a indicat ca prin aceste acte se incalca flagrant punctul 3 al articolului 22 al Constitutiei Ucrainei prin care se « interzice reducerea volumului si formelor drepturilor si libertatilor existente ». Se incalca si obligatiunile internationale ale Ucrainei si, in primul rand, prevederile Cartii europene a limbilor regionale sau minoritare, care in conformitate cu legea « Privind acordurile internationale » au prioritate fata de legislatia interna.
Deputatul roman a declarat ca daca functionarii de stat din cadrul Consiliului national al Ucrainei in problemele televiziunii si radiodifuziunii nu cunosc prevederile legislatiei si obligatiunile internationale ale Ucraine - ei nu au ce cauta in puterea executiva.
Paradoxal e ca aceasta putere nationalista portocalie se declara a fi proeuropeana…
Secretariatul executiv al Uniunii Interregionale “Comunitatea Romaneasca din Ucraina”.

Articol preluat de pe site-ul www.timocpress.info

3 comentarii:

spartacus spunea...

fara un sprijin solid e greu de luptat cu toate aceste ostilitati.

Mihaela Onofrei spunea...

Multumesc pentru comentarii. Rmanaem in contact. Mi-a placut blogul. M

Anonim spunea...

Ajutati-i,oameni buni, nu lasati sa piara romanismul din jurul granitelor tarii!Haideti sa facem ceva pentru ei!
Mult succes proprietarului siteului Dincolo de tisa