sâmbătă, 20 decembrie 2008

Crăciunul faptelor bune


Crăciunul este, înainte de toate, sărbătoarea copiilor. Dar, din nefericire, nu toţi copiii pot să se bucure de venirea pe lume a Mântuitorului, ba mai mult, mulţi nici nu ştiu ce înseamnă naşterea lui Cristos. Priviţi în jur şi veţi vedea şi copii fără adăpost, copii aproape abandonaţi de părinţi şi alţii care duc lipsă de alinare, înţelegere şi atenţie. Unii dintre noi, suntem agitaţi chiar şi în ziua de Crăciun, colindăm magazinele, ne grăbim să pregătim masa de sărbătoare, să cumpărăm cadouri pentru persoane care nici măcar nu au nevoie de ele, iar la sfârşit, uităm că ziua fără facere de bine este trăită în zadar.
Nu este greu să ne oprim din mers şi să vedem cum un copil nu ştie sau se gândeşte unde o să găsească mâncare, unde să doarmă, unde să se ascundă de frigul iernii... Ce fel de Crăciun este acesta pentru el? Dar dacă ochii noştri nu vor privi înspre vitrinele împodobite ale magazinelor, vom putea să-l ajutăm. Ce trebuie să facem? Doar să-i oferim căldura inimii şi cu dragoste să-i povestim despre această sărbătoare, despre oameni buni, să-l îmbrăcăm şi să-i dăm să mănânce.
Cât de bun şi curat ne vom simţi atunci sufletul! Dar oare acestea sunt doar nişte dorinţe greu de îndeplinit? Sărbătoarea ne prinde într-o agitaţie mare, mergem la biserică, însă gândul ne este în afara localului sfânt. Iar apoi, vom fi din nou ca înainte, în fiecare an. Ne vom vizita cunoştinţele, vom mânca şi vom bea.
Dar undeva, cu mii de ani în urmă, se află în iesle un copil uitat, o fiinţă care a venit pe lume ca să ne salveze. Alături îi este mama lui, Maria, care îl priveşte în ochi, vede şi simte durerea pe care fiul ei urmează să o trăiască, iar omenirea, întoarsă cu spatele la copilul din iesle, se distrează.
Cât de puţine fapte bune sunt înfăptuite în numele acestui copil, cât de puţine sentimente curate se nasc în noi cu ocazia venirii lui Isus pe pământ. Dar noi iar vedem sărbătoarea naşterii Domnului în vitrinele magazinelor... Haideţi ca măcar astăzi să încercăm să dăruim copiilor bucuria Naşterii Mântuitorului! Să încercăm să le dăruim faptele noastre bune, atenţia şi dragostea de care duc lipsă.
Haideţi să facem din această zi un Crăciun al faptelor bune!

Niciun comentariu: