sâmbătă, 22 noiembrie 2008

La Apsa de Jos s-au desfasurat manifestari dedicate aniversarii a 90 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembriei 1918


Asociatia Culturala a Romanilor din Transcarpatia „DACIA”-presedinte dr. Ioan Mihai Bototş , a organizat la Apsa de Jos , Ucraina, un program de manifestari dedicat aniversarii a 90 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. La Scoala de arte din Apsa de Jos a fost vernista o expozitie documentara despre participarea maramuresenilor din drepta si din stanga Tisei la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia din decembrie 1918 si o expozitie de carti , ziare si reviste care oglindesc viata romanilor din dreapra Tisei. Organizatorii au inmanat diplome aniversative unor personalitai locale si din Patria Mama, pentru contribitia adusa la pastrarea idealului de unitate a romanilor din Transcarpatia. Au fost prezenti reprezentanti ai judetelor Maramures, Satu Mare, Bihor si Cluj , ai asociatiilor culturale ale romanilor din Transcarpatia, jurnalisti de la Axa TV- Mia Telman, Radio-Televizinea din Ujgorod- Elvita Chelaru, Radio Romania - Adrian Marchis , Graiul Maramuresului- Florentin Nasui si Radio Sighet- Dorel Todea. Am nominalizat reprezentantii presei, pentru ca organizatorii si cei prezenti au apreciat in mod special contributia acestora la pastrarea identitatii nationale a romanilor care traiesc in Ucraina.

Un moment de mare emotie a constituit prezenta unui grup de romani care traiesc intr-o completa izolare in zona Ujgorodului, la aproximativ 200 de km. de granita cu Romania, care vorbesc limba romana fara a cunoaste aproape nimic despre Romania sau despre romanii din Transcarpatia.

A urmat sustinerea comunicarilor stiintifice dedicate aniversarii a 90 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Despre participarea maramuresenilor la infaptuirea Marii Uniri a vorbit prof. dr. Mihai Dancus , comunicarea prezentata de prof. drd. Dorel Todea s-a referit la rolul avut de Regele Ferdinad I si Regina Maria la desavarsirea Marii Uniri, Ioana Dragota a prezentat modul in care s-a reflectat marele eveniment in presa vremii , iar prof. Ioan Huzau a facut o sinteza a contextului intern si international in care

s-a infaptuit Marea Unire. Cei prezenti , reprezentanti ai judetelor din Nordul Romaniei si din Transcarpatia au trait impreuna momente de inalt patriotism , exprimandu-si unitatea „ in cuget si simtiri” angajandu-se sa-si aduca fiecare contributia la pastrerea identitatii nationale, a mandriei de a fi roman !

Iata ca in timp ce politicienii romani, isi vad de campania electorala, institutiile de cultura din tara au alte preocupari, romanii din Transcarpatia, despre care guvernul Romaniei nu prea stie multe lucruri si nici nu face nimic pentru ei, nici macar sa le inlesneasca vizitarea patriei mama ( in timp ce Ungaria creaza tot felul de facilitati pentru libera circulatie a cetatenilor maghiari ), romanii reuniti sub egida Asociatiei „Dacia” au organizat o manifestare deosebita inchinata

aniversarii a 90 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

In zilele urmatoare o delegatie din acesta zona va pleca la Alba Iulia, iar in ziua de 1 Decembrie romanii din Transcarpatia se vor intalni pentru a sarbatori asa cum se cuvine Ziua Nationala a Romaniei.

I.D. Maris
Sursa: www.sighet-online.ro

3 comentarii:

Anonim spunea...

detalii despre acea comunitate de romani uitati nu poti da?

Sergiu Dan spunea...

Deocamdata_nu pot sa dau_mai multe detalii deoarece nu sunt zona Maramuresului, ci la Bucuresti.
Promit ca_daca aflu ceva_postez pe blog;)

Solovastru spunea...

Au mai aparut alte noutati despre acea comunitate de romani uitati pe care slavii ii numesc volohi? L-am vazut la o emisiune pe profesorul Mircea Dogaru care vorbea despre ei , el sustinea ca a facut parte din acea delegatie care i-a descoperit in anii 90.