luni, 24 noiembrie 2008

La 200 km de Sighet, la granita vechiului Comitat al Maramuresului, traiesc, la limita saraciei, 1600 de romani, porecliti „volohi”


Despre « volohii » din Ucraina a relatat pentru prima data, la Radio Sighet, intr-o emisiune din 11 noiembrie 2008, Presedintele Asociatiei Culturale a Romanilor din Transcarpatia , dr. Ioan Mihai Botoş care impreuna cu Adrian Marchis de la Radio Romania şi reporterii de la de la GAZETA de Maramures a vizitat, la doar 200 de kilometri de Maramures, o comunitate de romani care nu apare in niciun document oficial, nici din Romania, nici din Ucraina, si despre care nu stie nimeni nimic.

Aceştia traiesc, la limita saraciei, sunt porecliti „volohi”, fara legatura cu tara sau alte comunitati de romani din Ucraina . Fara scoala si biserica, „volohii” din Poroscovo au pastrat, aproape inexplicabil, un dialect ce seamana cu limba vorbita in evul mediu Despre „insulita de volohi” complet izolati se spune ca s-a auzit prin anii ’90, cand un barbat intors din armata le-a adus un radio cu tranzistori si, astfel, au aflat ca, undeva, peste granita, exista un popor care vorbeste o limba asemanatoare cu a lor . Niciunul dintre ei n-a fost niciodata in Romania, nu-si imagineaza unde este situata „Tara Mama” si nu stie nimic despre neamul din care face parte.

Cele mai multe familii traiesc la limita saraciei si, pana la destramarea URSS, isi paraseau locuintele si plecau cu tot cu copii la munca, in Kazakhstan. Se spune ca satele Mircea si Poroscovo au fost descoperite de o delegatie care a ajuns in zona prin anii ’90, iar localnicii s-au identificat ca fiind de aceeasi origine cu fratii pe care ii auzeau la radio. Frecventa ascultata de romani era cea de la Radio Bucuresti. Altii au aflat ca sunt romani de la parinti si abia pe „stroica” (santier, n.red.), in Kazakhstan, au aflat ca exista si altii care vorbesc aceeasi limba cu ei.

Romanii din Poroscovo spun ca, pana la vizita grpului insotit de dr. Maihai Botoş, n-au vazut in carne si oase niciun roman din Romania şi nu au fost cautati de nicio publicatie romaneasca! Mai mult, nu stiau nici de comunitatile de romani din dreapta Tisei sau din alte regiuni ale Ucrainei!

Documentele istorice din zona arata ca, pe la 1364, in zona Munkacevo, ar fi fost infiintate 10 puncte de graniceri, la care au fost adusi militari volohi. Tot in acea perioada, se spune ca si in zona Poroscovo au fost infiintate 7 puncte de graniceri, unde lucrau tot volohi. Pornind de la aceste date istorice putin cunoscute, s-a dezvoltat teoria ca „volohii” din Poroscovo ar fi urmasii militarilor adusi la aceste puncte. Potrivit altui scenariu, romanii de la baza Carpatilor Padurosi s-ar trage din ciobanii volohi veniti in zona.

La manifestarile dedicate aniversarii a 90 de ani de la Marea Unire, organizate de Asociaţia culturală « Dacia » (din iniţiativa şi cu sprijinul dr. Mihai Botoş) un grup de „volohi” au participat pentru prima oara la o întâlnire de acest fel, descoperind informaţii despre Patria Mama, trăind un adevărat şoc, simţindu-se integraţi într-o colectivitate despre care nu ştiau nimic, dar care i-a primit cu simpatie şi căldură frăţească. Cei prezenţi le-au promis că vor face demersurile necesare pentru ca o delegaţie a volohilor să obţină paşapoarte pentru a putea vizita România !
I.D. MARIS

Sursa: www.sighet-online.ro

Un comentariu:

Anonim spunea...

mersi