marți, 2 septembrie 2008

Cărţi pentru românii din Slatina


Clubul Rotary alături de Sighet Online vine în sprijinul comunităţii române din Slatina la solicitarea acesteia. Spre ruşinea noastră, a trebuit să aşteptăm ca românii de dincolo de Tisa să ne ceară ajutorul, comunitatea sigheteană mult prea preocupată de propriile ei probleme (care au rămas tot nerezolvate in cea mai mare parte a lor), a uitat complet de românii pe care i-a pierdut în 1922. Am uitat că o civilizaţie şi o cultură se păstrează prin educaţie, cartea fiind elementul de bază în acest scop. Uitând de carte, uităm de propria identitate, iar românii de dincolo de Tisa suferă acut de contactul cu limba maternă, adică limba română, riscând să-şi piardă în scurt timp identitatea românească. De noi depinde în acest moment dacă vor mai exista vorbitori de limbă română in Slatina şi în restul zonelor care au fost până nu demult pământ românesc.
Istoria i-a rupt de patria mamă, însă ei au rămas români cu sufletul. Haideţi să le dovedim că nu a fost în zadar, că a meritat să rămână fideli României şi limbii române. Putem să ajutăm la păstrarea limbii române în Maramureşul de dincolo de Tisa. E de datoria noastră să îi ajutăm. Acum e momentul să le dovedim că nu i-am uitat.

Setea de lectură a scăzut simţitor în ultimii 18 ani în România. Chiar dacă se mai cumpără cărţi, puţini le mai şi citesc, majoritatea fiind folosite de mulţi pe post de elemente decorative în bibliotecă. Mai există şi persoane care încă mai iubesc cu adevărat cărţile şi care le citesc cu mare pasiune, iar plăcerea de a vedea satisfacţia provocată de o carte primită spre lectură e ştiută doar de cei care au trăit-o. Suntem convinşi că sunt mulţi cei care deţin cărţi in bibliotecă de care numai au nevoie sau pe care le-ar face cadou oricui ar dori să le citească. În prezent, in Slatina nu există o bibliotecă cu cărţi româneşti, intenţia fiind de a se infiinţa una. În acest scop, vă anunţăm că se doreşte trimiterea unui camion de 3 tone de cărţi pentru comunitatea română din Slatina, fond de carte ce se speră a fi suficient pentru o mică bibliotecă. Cei care doresc să doneze cărţi o pot face la Banca Tisa, persoană de contact: director Marina Alexandru.

Sighet Online mulţumeşte domnului Horia Scubli pentru invitatia facută de a colabora cu Clubul Rotary în această acţiune caritabilă. Mai multe detalii despre acest proiect o sa publicăm zilele următoare.

Sursa: www.sighet-online.ro

Niciun comentariu: