marți, 2 septembrie 2008

Bijuterii dacice descoperite în Ucraina


Arheologii au găsit la Malaia Kopania cele mai reprezentative bijuterii dacice, după brăţările din Munţii Orăştiei
Arheologii sătmăreni au descoperit cea mai mare şi reprezentativă cantitate de bijuterii dacice după vestitele brăţări din aur, cu ocazia săpăturilor făcute la şantierul arheologic de la Malaia Kopania din Ucraina, aflat la 20 de kilometri de graniţa cu România.

Cea mai mare descoperire dacică

Directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Viorel Ciubotă, a declarat că arheologii sătmăreni şi ucraineni care fac săpături la şantierul arheologic de la Malaia Kopania, din Ucraina, au descoperit mai multe obiecte din aur, fiind cea mai mare descoperire de bijuterii dacice, după vestitele brăţări din aur. "În cimitirul dacic de la Malaia Kopania au fost descoperite, în aceste zile, mai multe obiecte din aur, un torques (colan) şi o brăţară. Torques-ul a fost purtat la gât, fiind confecţionat din trei sârme groase din aur şi capete de îmbinare lucrate minuţios, ornamentate printr-o reţea de sârmuliţe. Obiectul a fost descoperit în stare fragmentară, având o greutate de peste 400 de grame. În forma completă avea o greutate de peste un kilogram. Foarte probabil că torques-ul a fost purtat de un aristrocat dac de rang înalt. Brăţara este ornamentată prin şiruri de globule şi are o greutate de peste 70 de grame", a precizat Viorel Ciubotă.

Obiecte deosebit de rare

Acesta a precizat că obiectele confecţionate din aur sunt deosebit de rare în arealul culturii dacice, situaţia aceasta fiind explicată prin existenţa unui "monopol regal" al exploatării aurului. În cursul campaniei de săpături din acest an, la Malaia Kopania au mai fost descoperite piese de podoabă din argint, bronz şi fier, unsprezece spade îndoite ritual, trei săbii curbe dacice (sica), mai multe vârfuri de lance şi pinteni. Directorul Muzeului Judeţean a spus că descoperirea de la Malaia Kopania este cea mai nordică descoperire de podoabă din aur din tot arealul dacic.

Cel mai mare cimitir dacic

Descoperirea vine după ce, în cursul lunii iulie, arheologii au găsit, la Malaia Kopania, cel mai mare cimitir din arealul dacic, reprezentând cea mai mare descoperire dacică de până acum. Descoperirile din cimitir reflectă o elită războinică, din timpul lui Burebista, a precizat Viorel Ciubotă. Podoabe dacice din aur au mai fost descoperite în ţară la Pecica, Poiana-Galaţi, Cugir, Popeşti, Remetea Mare, Mediaş.

Sursa:www.hunedoreanul.ro

Un comentariu:

V.Vicos spunea...

blogul tau e foarte fain, faci o treaba excelenta...
planuiesc in august 2009 sa fac o tura de bicicleta
mai exact e vorba de Tisa de la izvoare la varsare...vroiam sa te intreb din ce localitate izvoraste?