miercuri, 18 iunie 2008

“Familia română” în Ucraina

În perioada 7-8 iunie 2008 a avut loc la Apşa de Jos - Slatina (Ucraina) un simpozion internaţional, organizat de Uniunea Interregională “Comunitatea românească din Ucraina” şi Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia “Dacia”, intitulat “Românii din Transcarpatia în oglinda mass-media Ucrainei independente”. Acest eveniment a avut oaspeţi din România (Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Oradea, Satu-Mare) şi reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din Ucraina (Transcarpatia, regiunile Cernăuţi şi Odessa).

Sîmbătă, informare “pe teren”
Programul simpozionului a cuprins o vizită la Muzeul de istorie şi etnografie “Dacia liberă”, muzeu privat organizat de dr. Ion Botoş, preşedintele Uniunii “Dacia”, fervent promotor al culturii şi tradiţiilor româneşti în Ucraina, corespondent al postului Radio Sighet pentru românii din dreapta Tisei, redactor al săptămânalului “Maramureşenii”. Muzeul conţine patru secţiuni: o bibliotecă de carte, ziare şi reviste, cu publicaţii cu şi despre românii din Transcarpatia şi Maramureşul istoric, o colecţie de numismatică şi una de ceramică tradiţională.
Următorul moment în cadrul manifestărilor a fost vizita efectuată la mănăstirea Uglea, lăcaş de cult gospodărit de măicuţe ortodoxe, unde este înmormântat ultimul episcop ortodox al maramureşenilor din dreapta Tisei, Dosifei, mort în 1735.
Cu această ocazie participanţii au ţinut o adevărată lecţie de istorie, urmărind traseul românilor din afara graniţelor de-a lungul timpului. Am aflat multe date despre comunităţile româneşti care alcătuiesc “coroana de aur” a României, de la vlahii din Valea Timocului, la volohii din îndepărtatele sate Mircea şi Poroşkovo, aflate la graniţa Ucrainei cu Polonia şi Slovacia, sau la românii din Cantemirov sau Cantacuzinca, localităţi din Ucraina, denumiri care provin de la domnitorii Dimitrie Cantemir, respectiv Ştefan Cantacuzino, exilaţi de otomani în acele părţi, în secolul al XVIII-lea.

Donaţie de cărţi şi reviste

Ziua următoare a început cu vernisajul unei expoziţii documentare la Şcoala de Artă din Apşa de Jos, care a cuprins cărţi şi reviste româneşti, publicaţii periodice din Satu Mare şi Maramureş ce reflectă activitatea românilor din dreapta Tisei. Cu această ocazie, reprezentanţilor comunităţii româneşti din Crimeea, conduşi de preşedintele “Asociaţiei Moldo-Române din Crimeea”, domnul Nicolae Untilă, le-au fost dăruite, cu titlu de donaţie, de către filiala din Ujgorod a Bibliotecii “Petre Dulfu”, cărţi şi o sută de exemplare din revista “Familia română”.

Apel pentru îmbogăţirea muzeului privat Ioan Botoş

A urmat deschiderea lucrărilor simpozionului cu cuvinte de salut şi mesaje din partea participanţilor. Pentru început, domnul consul general-ministru, consilier al Consulatului General al României la Cernăuţi, Romeo Săndulescu, a salutat iniţiativa organizării simpozionului şi a înmânat diplome de excelenţă primarilor şi profesorilor localităţilor în care se vorbeşte şi se învaţă în limba română în Ucraina. Domnia sa a mai vorbit şi despre valoarea şi importanţa muzeului “Dacia liberă” care înglobează elemente de istorie, cultură şi tradiţie românească, apreciind bunăvoinţa şi migala de care a dat dovadă organizatorul acestuia şi făcînd totodată un apel către participanţi pentru completarea şi îmbogăţirea fondului muzeului.

Lansarea revistei “Familia română”

Un moment important al simpozionului l-a constituit lansarea primului număr al revistei “Familia română” în cadrul comunităţii româneşti din Ucraina. Lansată oficial la Baia Mare, revista a trezit interesul românilor din dreapta Tisei, care s-au bucurat la auzul veştii că această publicaţie va reflecta în paginile ei viaţa şi frământările comunităţii lor şi a românilor de pretutindeni. Cu această ocazie a luat cuvântul domnul director al Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu”, redactor-şef al revistei, Teodor Ardelean, care a vorbit despre istoricul editării acesteia şi împrejurările care au dus la tipărirea ei la Baia Mare, ecourile pe care revista le-a trezit în toate colţurile lumii, fiind disponibilă şi în variantă electronică pe Internet. Despre oportunitatea revistei s-au mai pronunţat şi Tiberiu Moraru, preşedintele Asociaţiei “Morăriţa”, care a salutat iniţiativa domnului Teodor Ardelean de a prelua ştafeta editării revistei de la domnul Constantin Mălinaş, directorul fondator şi Vasile Ilica, membru al Asociaţiei “Pro Basarabia şi Bucovina”, care a vorbit despre însemnătatea aniversării celor 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu ţara.
Alocuţiunile şi comunicările au continuat, luând cuvântul, rând pe rând, prof. Mihai Dăncuş, directorul Muzeului Maramureşului din Sighetu Marmaţiei, Ion Mihalca, jurnalist din Apşa de Jos, prof. Ion Huzău, jurnalist din Slatina, dr. Ion Botoş, prof. drd. Ioan Dorel Todea, director Radio Sighet, dr. Vasile Iovdi, preşedintele Asociaţiei “Ioan Mihalyi de Apşa”, Elvira Chelaru, jurnalist, şefa secţiei în limba română a Televiziunii de stat din Transcarpatia, Ujgorod, Adrian Marchiş, jurnalist la Radio România Actualităţi şi alţii.

România trebuie să îi sprijine pe fraţii de peste Tisa

În ce priveşte problemele de comunicare mediatică s-a apreciat ca imperios necesară sprijinirea pe plan local a unor posturi de radio şi televiziune şi presă scrisă, apreciindu-se că această comunitate trebuie să aibă o conştiinţă comună a istoriei şi culturii româneşti. S-a vorbit, de asemenea, despre necesitatea organizării unei arhive pentru păstrarea memoriei colective a etnicilor români din Ucraina şi de organizarea celor 24 de asociaţii româneşti într-o singură uniune.
S-a adus în discuţie şi problema lipsei fondurilor pentru asigurarea bunei funcţionări a mijloacelor de informare în masă, presă scrisă şi audiovizual dintre care menţionăm săptămânalul “Maramureşenii”, redactor şef Ion Huzău, revista “Concordia” de la Cernăuţi, condusă de Simion Gociu, Apşa, gazeta românilor din Transcarpatia condusă de Ion Botoş, postul de televiziune în limba română de la Ujgorod, redactor Elvira Chelaru.
S-a amintit şi activitatea posturilor Radio Sighet, redactor Ion Dorel Todea şi Radio România, corespondent Adrian Marchiş, în difuzarea de emisiuni cu şi despre românii din dreapta Tisei.
Ştefan SELEK

“Graiul” - primul ziar maramureşean citit de românii de peste Tisa

În ceea ce priveşte oglindirea în presa scrisă din România a vieţii şi activităţii românilor din dreapta Tisei, „Graiul” a fost primul ziar din Maramureş citit de românii din Transcarpatia.
La invitaţia primului preşedinte al Asociaţiei Culturale ”George Coşbuc” a românilor din Transcarpatia, istoricul Vasile Marina, azi prorector al Universităţii din Ujgorod, un echipaj al cotidianului nostru a făcut în februarie 1990 prima descindere în regiunea vecină Transcarpatia. Reportaje emoţionante de la Hust, Peri, Dibrova (Apşa de Jos), Apşa de Mijloc, Slatina sau Biserica Albă au scris atunci Gheorghe Pârja, Gheorghe Peter, Andrei Fărcaş sau Spiridon Pralea, directorul de atunci al Casei Municipale de Cultură din Sighetu Marmaţiei. Apoi periodic (săptămînal sau lunar), „Graiul Maramureşului” a publicat pagini scrise împreună cu oamenii de cultură din dreapta rîului de frontieră şi cu ziariştii locali Ion Huzău şi Ion Mihalca. Din 1993, Florentin Năsui are în responsabilităţile sale redacţionale şi Maramureşul din dreapta Tisei, unde a participat la aproape toate manifestările culturale organizate la Slatina, Biserica Albă, Strîmtura, Apşa de Mijloc sau Apşa de Jos ori a scris nenumărate interviuri sau reportaje din zonă. Pentru toate acestea, anul trecut, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România i-a acordat prin Ordinul Ziariştilor „Diploma de Excelenţă” pentru promovarea ideii de românitate în textele despre confraţii din afara graniţei. Graiul Maramureşului a fost şi rămîne ziarul de suflet al românilor din Transcarpatia, alături de care am fost, suntem şi vom fi mereu.
Pe unde herţiene, vechime mare are şi Radio România Actualităţi, care, prin Adrian Marchiş, aduce frecvent „România Mică” în casele noastre, dar şi Radio Sighet, care de doi ani realizează săptămînal emisiuni în direct Sighet-Apşa de Jos prin Dorel Todea, redactor responsabil şi Ion M. Botoş, preşedintele „Dacia”.
Florentin NĂSUI

Sursa:www.graiul.ro

Un comentariu:

Anonim spunea...

Salut!

Numele meu este Emilia Ceausu si lucrez pentru Research International, o agentie independenta de cercetare de piata.
In prezent, noi realizam un studiu calitativ in legatura cu fenomenul blogurilor din Romania, iar parerea ta, in calitate de blogger, este foarte importanta pentru noi.
De aceea, dorim sa te invitam la o discutie de grup pe aceasta tema, discutie unde vei avea ocazia sa afli parerea si a altor bloggeri din Romania. Discutia va avea loc luni, 23.06, incepand cu ora 14.00, va dura aproximativ doua ore, si va avea loc la sediul firmei, din strada Dr. Iacob Felix, Nr 17-19. Toti participantii la aceasta discutie primesc din partea firmeni noastre un tichet cadou, in valoare de 70 RON.
Prin urmare, daca doresti sa afli mai multe informatii despre aceasta discutie si daca esti interesat sa participi la ea, ma poti contacta pe adresa emilia.ceausu@research-int.ro, sau la numarul de telefon 0728728505.
Multumesc mult si astept raspunsul tau!
Emilia