luni, 2 iunie 2008

Campania porţilor închise

Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, cetăţenii acestei ţărişoare au început să creadă că tot ce zboară se mănâncă. Ei bine, nu este totul atât de frumos pe cât pare. Românilor li s-au deschis porţile mai mult spre UE, spre Occident. Dar oare de ce? Esticii nu ne primesc? Nu-şi deschid porţile pentru noi? Ba da, doar că România îşi închide uneori propriile porţi, iar de aici încep problemele.

Foarte multă lume a auzit în ultimul timp câte ceva despre Podul Istoric sau despre Tisa. Judeţul Maramureş este singura zonă la capăt de ţară care nu are ieşire la graniţă. Oare de ce? Chiar nu poate nimeni să construiască un pod de trecere a frontierei? Ba da, există un pod din lemn care leagă Sighetu Marmaţiei de Slatina (Solotvino în ucraineană), doar că este închis. A fost el şi deschis o perioadă, nu foarte mare, cam o jumătate de an, până când o ciupercă şi-a făcut de cap la baza unui pilon. Acesta este motivul oficial pentru care Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Sighet-Solotvino a fost închis. Lucrările la pod au început, dar parcă nu se mai termină. Românii şi ucrainenii de pe ambele maluri ale Tisei nu mai ştiu ce să creadă.

Odată cu lansarea campaniei electorale, maramureşenii au început să creadă în promisiunile candidaţilor la alegerile locale. Aproape toţi promiteau marea redeschidere a PTF Sighet-Solotvino. Alegerile ne bat la uşă, candidaţii ne bat şi ei frumos pe umăr, ne roagă să-i votăm, că vor face şi vor drege, vor fi alături de cetăţeni la bine şi la greu. Pe de altă parte, atunci când ne e lumea mai dragă ei ne întorc spatele, uită să le mulţumească celor care i-au urcat pe scaunul de unde privesc în jos, la oameni. Să nu ne ducem la vot nu ar fi o variantă bună, pentru că doar prin vot îşi alege lumea reprezentanţii, îi alege pe cei în care au încredere. Cu toate că de multe ori sus-puşii noştri nu ne satisfac în totalitate dorinţele, trebuie să-i votăm, pentru că doar aşa putem să-i tragem pe urmă la răspundere. Noi îi votăm, iar ei ne deservesc şi răspund pentru greşelile făcute. Aşa că, dragi români, votaţi persoana în care aveţi cea mai mare încredere. Dacă mai aveţi încredere.

Niciun comentariu: