marți, 18 martie 2008

Ştiri "de pe Tisa"

Sursa: www.graiul.ro
În miez de noapte, contrabandişti din Ucraina au trecut fraudulos o mie de cartuşe peste Tisa!

Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Maramureş cu sediul în Sighetu Marmaţiei avea informaţii că din Ucraina urmează a intra fraudulos în România marfă de contrabandă sau chiar imigranţi asiatici. Nu se ştie cînd, nu se ştie pe unde. De aceea, poliţiştii de frontieră maramureşeni sînt ochi şi urechi zi şi noapte pe întreaga graniţă de nord a judeţului, împărţită celor 4 subunităţi de la Sarasău, Sighet, Poienile de sub Munte şi Vişeu. Vineri seara, în 14 martie bunăoară, elemente ale SPF Sighet aflate în misiune pe direcţia localităţii Valea Vişeului, comuna Bistra, îşi desfăşurau activitatea obişnuită de supraveghere a frontierei, o muncă de teren, deloc uşoară, mai ales noaptea. Chiar dacă au ochii bine adaptaţi întunericului, ei utilizează „nevăzuţi” de „inamic” şi tehnica din dotare, de termoviziune pe timp de noapte sau raze infraroşii. Aşa se face că, aproape de miezul nopţii lucrătorii în uniformă au sesizat ceva mişcare pe rîul de graniţă. Fireşte, şi-au anunţat superiorii că au surprins două persoane, care transportau cu o barcă pneumatică, prin apa rîului Tisa, pachete voluminoase. Cu calm, poliţiştii de frontieră au stat la pîndă, iar după ce pachetele au fost descărcate pe malul românesc, ei au acţionat imediat somîndu-i verbal pe cei 2 infractori: Poliţia de Frontieră! Stai! Stai că trag!

În acest timp, unul dintre ucraineni, nesupunîndu-se somaţiei legale, a reuşit să se arunce în apă şi să scape înotînd spre Ucraina. Cel de-al doilea a fost reţinut cu marfă şi barcă cu tot pe malul stîng, românesc. Cel reţinut a fost identificat în persoana lui M. Demetrovici, în vîrstă de 20 de ani, din localitatea Kosivska Poliana din Ucraina. În urma cercetărilor efectuate şi declaraţiei celui reţinut a rezultat că la această acţiune de contrabandă au mai participat încă 2 cetăţeni ucraineni, care au avut rolul de a aduce cele o mie de cartuşe cu ţigări (20 baxuri). Pînă pe malul drept, ucrainean şi de a supraveghea zona. Această cantitate de 10.000 pachete ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de 45.000 RON, urma să fie preluată de pe malul românesc al Tisei şi comercializată pe teritoriul nostru de către cetăţeni români.

Ucraineanului i s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvîrşirii infracţiunilor de contrabandă, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 270 raportat la art. 274 din Legea 86/2006 şi trecere ilegală a frontierei de stat, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 70, alin. 1 din OUG 105/2001 cu aplicarea art. 33 din Codul Penal.Cercetările continuă sub directa coordonare a procurorului DIICOT, Biroul Teritorial Maramureş, în vederea identificării tuturor persoanelor implicate în actul infracţional sau care urmau a se implica în preluarea mărfii de contrabandă – a precizat Iulia Utan, purtător de cuvînt al Inspectoratului Judeţean al poliţiei de Frontieră Maramureş.
Fl.N.

Niciun comentariu: