duminică, 2 decembrie 2007

Ziua Naţională a României sărbătorită dincolo de Tisa


    Ştim cu toţii cum au sărbătorit românii Ziua Naţională în ţară. Am asistat şi eu la circul din Piaţa Unirii, unde s-a adunat parcă tot Bucureştiul, „ca la urs”, să vadă MARELE BRAD. Recunosc, este frumos şi bradul, au fost frumoase şi focurile de artificii din piaţă, dar nu a meritat efortul să te „arunci” în mulţime, puteam să stau şi în faţa calculatorului să vad „spectacolul”. Asta a fost.
Dar oare cum au sărbătorit cei de dincolo de Tisa? M-am interesat, am aflat şi vă spun şi vouă.

    Dacă cu patru ani în urmă românii de „dincolo de apă” au trecut podul peste Tisa, „cu carul” (!), pentru a ajunge la Alba Iulia de 1 decembrie, anul acesta li s-a tăiat calea peste pod, nu mai pot să treacă, nici pe jos, nici cu căruţa sau maşina.
    Aşa că românii din Transcarpatia au sărbătorit anul acesta cu două zile mai devreme,pe 29 noiembrie.
    Ca în fiecare an, la Biserica Albă, românii din satele maramureşene de dincolo de Tisa s-au adunat pentru a sărbători Ziua Naţională a României. La Casa de Cultură a satului a fost organizat un mic concert cu participarea şcolarilor şi familiei Şiman din Slatina.

    La sărbătoare au mai fost prezenţi şi primarii din câteva localităţi româneşti, iar din partea Consulatului României la Cernăuţi au venit consulul Iustinian Focşa şi Dorin Popescu, consul - consilier. Au mai fost prezenţi preşedinţii asociaţiilor româneşti, Gh.Opriş de la asociaţia “G. Coşbuc” şi Ion Botoş din partea asociaţiei “Dacia”. Primarii şi liderii asociaţiilor au primit cadouri din partea MAE al României, iar Consulatul României a organizat o mică masă suedeză.

    Nu a fost un concert foarte mare, asta din cauză că, aşa cum am spus mai sus, doar cei din Slatina au binevoit să vină la Biserica Albă să cânte “în cinstea României”, celelalte sate neimplicându-se, poate, din varii motive, dar şi aşa, românii au petrecut şi după partea festivă, cei aproape 80 de reprezentanţi din toate satele româneşti s-au “retras” într-un restaurant din localitate, că doar români suntem şi ştim să ne veselim.Niciun comentariu: