luni, 10 decembrie 2007

Şi a fost Seara Maramureşeană...

Dupã o absenţã de trei ani, Clubul Maramureşenilor din Dreapta Tisei s-a prezentat din nou la Casa Studentului, organizând cea de-a IV-a ediţie a “Serii Maramureşene”.

Istoricul acestor întâlniri maramureşene a început cu zeci de ani în urmã, atunci când maramureşenii se întâlneau nu o datã pe an, ci o datã pe lunã, la un restaurant din capitalã. Atunci, sufletul acelor petreceri era Victoria Darvai, întâia Doamnã a cântecului maramureşean, nãscutã în anul 1926 la Slatina, dincolo de Tisa.

Cu timpul, obiceiul s-a cam pierdut şi maramureşenii parcã au uitat cã ar trebui sã se întâlneascã mãcar o datã pe an, aşa, ca sã fie iar o familie maramureşeanã, chiar şi pentru câteva ore. Tradiţia a fost reluatã însã, în 2001 când Clubul Maramureşenilor din Drapta Tisei a organizat prima “Searã Maramureşeanã”. Au continuat sã se întâlneascã timp de trei ani, dupã care nu au mai facut-o, pânã pe 6 decembrie 2007.

La Seara Maramureşeanã de anul acesta nu au fost mulţi, puţin peste 30 de personae care, însã, au fãcut ca atmosfera sã fie plãcutã, la Casa Studentului din Bucureşti s-a respirat din nou aer de Maramureş. La întâlnire au fost prezenţi studenţi maramureşeni din dreapta Tisei, prieteni ai lor, reprezentanţi ai unor organizaţii cum ar fi Uniunea Studenţilor Basarabeni sau Grupul Noii Golani. De la eveniment nu a lipsit nici de aceastã datã domnul Mihai Nicolae, directorul Institutului “Fraţii Golescu”, un ROMÂN care îşi ajutã întotdeauna fraţii, indiferent de ce parte a Tiesi se aflã aceştia.

S-a discutat despre problemele Punctelor de Trecere a Frontierei (PTF) , despre închiderea lor în Maramureş şi s-au propus soluţii pentru rezolvarea acestor probleme. Membrii Clubului au cerut ajutorul românilor în ceea ce priveşte organizarea festivalului “Noi umblãm şi colindãm” în satele româneşti din dreapta Tisei. Menţionãm cã acest festival de colinde este organizat în preajma sãrbãtorilor de Crãciun şi, prin rotaţie, ajunge aproape în fiecare localiate româneascã din Transcarpatia. Pentru a organiza acest spectacol, bineînţeles cã este nevoie de susţinere materialã. Sperãm ca şi anul acesta Festivalul sã decurgã fãrã probleme şi cei cu inimã de roman, indiferent dacã trãiesc în România sau dincolo de graniţele ei, sã se alieze maramureşenilor de dincolo de Tisa.

Discuţiile au fost interesante, invitaţii au venit cu propuneri, însã, “vedeta” Serii a fost, bineînţeles, pãlinca de prune adusã de maramureşeni din care toţi au gustat la sfârşitul evenimentului. Maramureşenii au arãtat din nou cum se joacã o învârtitã şi cã, oricât de frumos ar fi folclorul românesc şi din alte zone ale ţãrii, Maramureşul rãmâne în topul preferinţelor.

A fost frumos, interesant şi sperãm ca anul care vine sã organizãm o întâlnire şi mai de lãudat.
Deci, rãmâne sã ne întâlnim în 2008, tot la Bucureşti, tot la Casa Studentului şi tot la Seara Maramureşeanã.

Niciun comentariu: